SARAJEVO

Bijela ruža za Naneta: Sarajlije danas odaju počast Irhanu Foči

Fočo: Skočio u Miljacku pokušavajući da spasi Aldina Mulića

Avaz.ba

24.12.2017

Građani Sarajeva će danas u 12 sati, dvije sedmice nakon što je nestao u nabujaloj Miljacki, bacanjem bijelih ruža odati počast Irhanu Foči.

On je jedan od dvojice mladića koji su prije u noći između 12. i 13. decembra nestali u rijeci u sarajevskom naselju Dolac-Malta. Fočo je skočio u nabujalu rijeku, želeći da spasi Aldina Mulića koji je prvi upao u Miljacku.

Fočo je jučer sahranjen, dok još uvijek traje potraga za Mulićem.

Grupa građana Sarajeva, koji se nazivaju "Nanetove komšije", pozvali su sugrađane da danas izađu u naselje Dolac-Malta, na mjesto gdje su dvojica mladića upala u rijeku, i odaju počast hrabrom Foči, kroz događaj na Facebooku nazvan "Bijela ruža za Naneta".

- Prošlo je deset pretužnih dana otkako nas je napustio naš Irhan Fočo - Nane. Drago, predrago stvorenje, uvijek na usluzi svima i uvijek spreman da pomogne. Na vijestima kažu: dva mladića upala u Miljacku. Nane nije upao u Miljacku, on je u Miljacku ušao trezveno, svjesno, s ciljem da spasi čovjeka.

Takav čovjek, kakav je Irhan bio, se rađa rijetko. To znaju svi njegovi poznanici, prijatelji, komšije i rodbina. Irhan nije mogao dopustiti da se pred njegovim očima čovjek utopi, a da ne pokuša da mu pomogne. On ne bi mogao živjeti s tim. On je to znao. Irhan je čovjek čije je ljudsko biće prožeto božanskim svojstvima. Heroj po definiciji. Među nama ga više nema, a bio je bolji od svih nas!!!

U Nanetovu čast, pozivamo sve njegove prijatelje iz škole, fakulteta, komšiluka, sve ljude koji su imali sreću da ga upoznaju i druge koji ga prepoznaju da se u nedelju, 24.12.2017.godine okupimo na mostu na Malti sa bijelom ružom u ruci koju ćemo za hrabrog Naneta baciti u Miljacku tačno u 12 sati. 

Neka ove ruže, kao simbol hrabrosti, osvijetle rijeku i pomognu potragu za nastradalim Aldinom Mulićem - piše u pozivu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.