SARAJEVO

Tradicija se nastavlja samo iz ljubavi: Limarski zanat na rubu opstanka

Jusić: Sve manje kupaca

I. B. - A. G.

25.12.2017

Limarski zanat već je odavno na rubu opstanka. Sve je manje kupaca, a oni koji ga rade, tradiciju nastavljaju samo iz ljubavi. To je za “Dnevni avaz” potvrdio i vlasnik jedne od limarskih radnji Adnan Jusić, kojeg smo posjetili u starom dijelu grada. Ovaj posao radi više od 20 godina, a naslijedio ga je od daidže.  

- Iz zime u zimu sve teže ide prodaja, a ni ljeto, kada je najviše turista, nije se pokazalo baš najbolje za prodaju - istaknuo je Jusić, dodavši da je velikom broju turista s Bliskog istoka zanimljiva njegova roba, ali je glomazna da bi je nosili tako da je najviše fotografiraju.

Dodaje da se do sada moglo živjeti od zanata, koji su važan dio naše tradicije, a kao i ostale zanatlije, plaši da će zanati poput ovog, izumrijeti u budućnosti.

- Cijene su ostale skoro pa iste kao i prije nekoliko desetina godina, ali je danas i neke sitnice ručno rađene, poput lopatica ili mašica, teško priuštiti - pojasnio je Jusić.

Najčešći kupci su stariji sugrađani, a najtraženije su mašice, solunari, roštilji... Lonci se, zavisno od veličine, prodaju po cijeni od 25 do 40 KM, što je za mnoge danas skupo.

Od dolafa do peći 

Za prženje bosanske kafe nekada je bio potreban dolaf, a i limena pećica. Oni nostalgični i dalje ih mogu nabaviti u sličnim radnjama kao što je ova u Velikom ćurčiluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.