SARAJEVO

Samo u novembru otvoreno 75 bolovanja u GRAS-u: Hoće li upravnik izmjestiti ambulantu iz kruga firme?

Pojedinci na bolovanju ostaju i pet mjeseci

A. TABAK

25.12.2017

Kako bi stao ukraj radnicima koji često idu na bolovanje, jedna od ideja privremenog upravitelja GRAS-a Harisa Gušića je da ambulantu iz kruga preduzeća izmjesti na drugu lokaciju. Prema Gušićevim riječima, u proteklom mjesecu otvoreno je 75 bolovanja, s tim da je samo iz oktobra preneseno više od 30.  

Uvođenje kontrole

- Bolovanja su veliki problem GRAS-a, jer se za svaku malu boljku ide na bolovanje. Samo u Tehničkoj službi u novembru je otvoreno 17 bolovanja, dok je u istom periodu protekle godine bilo samo jedno. Neki od radnika ostaju i do pet mjeseci na bolovanju - rekao je Gušić.

Ističe da je uvođenje elektronske kontrole, zahvaljujući kojoj u svakom trenutku imaju uvid gdje se nalaze radnici, stvorilo problem pojedincima, jer se moraju prijavljivati na posao, zbog čega izlaz vide u bolovanju.


Muminović: Nema bojkota

Gušić: Ima i namjernih

- GRAS u svom krugu ima ambulantu koja zaposlenicima omogućava da lakše dođu do bolovanja. Najveći problem je što doktorica koja odobrava bolovanje, godinama tu radi pa su se izrodila prijateljstva. Imamo slučajeve i namjernih bolovanja, gdje zaposlenici, da bi izbjegli diciplinsku komisiju, otvore bolovanje i zaustave proceduru - rekao je Gušić.

Sistematski pregled

S druge strane, zamjenik predsjednika Sindikata Amir Muminović smatra da se na broj otvorenih bolovanja ne može utjecati.

- Zaposlenici idu na sistematski pregled svakih šest mjeseci. Ako se ustanovi da imaju pritisak 140/90, ako imaju povećane trigliceride za pet posto, moraju na bolovanje. Mislim da nema nikakvog bojkota, osim jedne grupe od pet-šest radnika koji koriste bolovanje za neke druge stvari - rekao je Muminović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.