SARAJEVO

Priznanja za razvoj infrastrukture i usluga službi za zapošljavanje

Sponzorisani tekst

25.12.2017

Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje i Midhat Osmanbegović, direktor JU „ Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo dobitnici su priznanja za izuzetan doprinos razvoju infrastrukture i usluga službi za zapošljavanje u okviru implementacije Reformskog paketa u javnim službama za zapošljavanje u FBiH. 


Priznanja nagrađenim uručili su predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) na četvrtom Forumu Službi zapošljavanja, održanom u Sarajevu.

Reformski paket kojim se uvode nove metode rada provode Projekt zapošljavanja mladih(YEP), službe za zapošljavanje u BiH i njemačka kompanija GOPA mbH. Cilj projekta je usklađivanje poslovih procesa u službama za zapošljavanje sa najboljim evropskim praksama. 

Finansijsku podršku projektu pruža Vlada Švicarske. Projektom se infrastrukturalno uređuju postojeći biroi za zapošljavanje, razdvajaju administrativni poslovi od savjetodavnih i uvodi se čitava paleta novih usluga, kao što su individualno i grupno savjetovanje, info seminari i Klubovi za traženje posla. 



Klubovi su namijenjeni isključivo nezaposlenim osobama od 18 do 35 godina sa zadatkom da mladim osobama kroz obuke, vrate znanja i samopouzdanje kako bi se što prije zaposlili.

- Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je u protekloj godini puno energije posvetila standardizaciji i adaptaciji biroa za zapošljavanje Stari Grad, Ilidža, i Vogošća, kao i otvaranju šest Klubova za tražanje posla - kazao je na dodjeli priznanja Midhat Osmanbegović, direktor JU „ Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo.

Istako je da je u 2018. godini planirano otvaranje adapitarnog biroa Novi Grad čime bi proces prilagođavanja evropskim stnadardima biroa u Kantonu Sarajevo bio završen, ali da i pored toga ima još prostora za unapređenje rada Službe.

U okviru reforme Služba je u praksu uvela i Mobilne biroe za nezaposlene osobe iz ugrožene/ranjive kategorije, nastanjene u ruralnim dijelovima.

Putem ovih biroa mogu se dobiti usluge redovnog javljanja, izdavanja Uvjerenja o vođenju na evidenciji te usluge informisanja, savjetovanja i upućivanja na aktivne mjere zapošljavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.