SARAJEVO

Ministar Kurić upriličio novogodišnji prijem za penzionisane umjetnike

Avaz.ba

29.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upriličio je danas novogodišnji prijem za penzionisane umjetnike. Ovom prilikom, uručio je prisutnim umjetnicima prigodan poklon i zaželio sretnu i uspješnu nastupajuću 2018. godinu. 

- Ovim gestom Vam želim odati poštovanje i podsjetiti nove generacije umjetnika na vaš doprinos umjetnosti i kulturi Bosne i Hercegovine. Izuzetno mi je drago da naš novogodišnji susret postaje tradicionalan. U 2011. godini, kao zastupnik Federalnog parlamenta, uputio sam inicijativu da se, kroz penzioni fond, regulira status istaknutim umjetnicima. Nažalost, ta inicijativa nije usvojena na oba doma, zato mi je namjera da je federalnim organima vlasti uputim da bi se ovo pitanje konačno riješilo - naglasio je ministar Kurić.

Kako je istakao penzionisani glumac Alija Aljević, ovo je krasan događaj i izuzetan gest ministra Kurića koji nas je prošle godine prvi put okupio.

Prvakinja Kamernog teatra 55 u penziji, Vesna Mašić naglasila je da ministar Kurić jako dobro poznaje stanje u kulturi, u gradu i Kantonu Sarajevo, te preduzima važne korake da bi osmislio život umjetnika na pravi način.

- Ovo je jedan jako pažljiv gest Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo jer je izraz poštovanja prema umjetnicima koji su svoju karijeru posvetili kulturi i ne prestaju davati svoj doprinos. To je vrijedno poštovanja - istakla je prvakinja Mašić.

Prema riječima prvaka Narodnog pozorišta Josipa Pejakovića u penziji, ovo je najbolji primjer kako se može djelovati kad je na mjestu ministra čovjek iz branše.

- Ovom gestom, ministar Kurić nam omogućava da se prebrojimo, susretnemo i razmijenimo ideje o sistemskim rješenjima - zaključio je Pejaković.

Likovna umjetnica u penziji Amra Džirlo, u ime Udruženja likovnih umjetnika, zahvalila se ministru Kuriću na pažnji i podršci.

Prisjetila se da su se umjetnici i tokom rata borili da budu ambasadori kulture Bosne i Hercegovine, te da joj ovo priznanje zbog toga još više znači.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.