SARAJEVO

Sarajevo uz koncert Zdravka Čolića centar regiona u najluđoj noći: Veličanstveni doček Nove godine

Brojni turisti na ulicama glavnog grada: Vlada prava praznična atmosfera. Brojni turisti na ulicama glavnog grada: Vlada prava praznična atmosfera

A. NALO

31.12.2017

Bosanskohercegovačka metropola je i ove godine tokom novogodišnjih praznika regionalna turistička destinacija broj jedan. Veličanstvenim ispaćajem stare i dočekom 2018. godine na platou ispred “Sarajevo City Centra”, ali i u brojnih hotelima, restoranima te na olimpijskim planinama, Sarajevo je i ovog puta preuzelo primat u organizaciji javnog dočeka.

Puni autobusi

Da ne zaostajemo za ostalim evropskim gradovima, koji su godinama prepoznatljivi po najljepšim dočecima, najbolje pokazuju puni autobusi gostiju iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije... Gradske ulice prepune su ovih dana onih koji su odlučili da više prazničnih dana provedu upravo u našem gradu.

Organizatori ovogodišnjeg spektakla na otvorenom kažu da je sve ispred SCC-a spremno za nastup najveće regionalne zvijezde Zdravka Čolića, koji će na jednom mjestu okupiti više od 100.000 posjetilaca.   

Iz Grada kažu da će u nedjelju već od 21 sat, uoči nastupa glavne zvijezde, okupljene građane zabavljati DJ Drop Department i bend “Last Location”, dok će Sarajlije i njihove goste u novu godinu najljepšim pjesmama uvesti Čola i spektakularni vatromet.  

Označene lokacije

- Novogodišnje slavlje 1. januara bit će upotpunjeno nastupom kultnog sarajevskog benda “Crvena jabuka” ispred Vječne vatre. Program počinje u 21 sat, a kao predgrupa nastupaju Ina & Open Mind Group. Prostor je pokriven mobilnim toaletima, a vidno će biti označene lokacije kola Hitne pomoći – kazali su iz Grada.

Građanima se sugerira da što manje koriste privatna vozila kako bi izbjegli nepotrebnu gužvu u saobraćaju, a s obzirom na to da će parkinzi u noći javnog dočeka biti zatvoreni, preporučuje se korištenje onih ispred Zetre i u krugu Kampusa UNSA.

Obustava saobraćaja prema Baščaršiji 

Zbog novogodišnjih praznika, iz GRAS-a obavještavaju da u nedjelju od 17 sati tramvaji neće voziti prema Baščaršiji. Vozit će samo na relaciji Ilidža – Željeznička stanica i radit će do tri ujutro. Od 18 sati na relaciji od Jezera do Dobrinje putnike će prevoziti veći broj trolejbusa, a komeracijala će raditi do 2 poslije ponoći, s tim da će u 17 sati polazak biti s terminala Trg Austrije, a na relaciji Pofalići – Trg Austrije u oba pravca saobraćat će trolejbuskom trasom. Autobusi od Drvenije do Gornjih Velešića od 17 sati mijenjat će polazni terminal i kretat će sa Željezničke stanice.

Autobusi koji polaze sa Željezničke stanice za Buča Potok, Rajlovac i Reljevo Dom, od 17 sati do kraja radnog vremena dijelom će mijenjati trasu linije te će iz ulice Hamdije Ćemerlića skretati u Put života, kuda će saobraćati do Željezničke stanice, te u povratku istom trasu.

U ponedjeljak, 1. januara, tramvaji će od 17 sati do kraja radnog vremena saobraćati preko okretnice Skenderija. Komeracijala će biti u funkciji do ponoći, s tim da će od 17 sati mijenjati polazni terminal i dijelom trasu linije, te će polaziti s terminala Trg Austrije, a na relaciji Skenderija – Trg Austrije u oba pravca saobraćat će trolejbuskom trasom.


Bina na centralnom mjestu dočeka Nove godine. Bina na centralnom mjestu dočeka Nove godine

Alternativni pravci

Tokom novogodišnje noći saobraćaj u pojedinim ulicama bit će obustavljen od 17 do 3 sata. Građanima će na raspolaganju biti alternativni pravci ulica Zmaja od Bosne – Hamdije Ćemerlića – Put života, zatim ulica Zmaja od Bosne – Hamdije Ćemerlića – Zvornička - Zagrebačka, nadalje Maršala Tita – Alipašina, Maršala Tita – Kranjčevićeva, Maršala Tita – Hamze Hume – Terezije i Halida Kajtaza – Put života.

Zabrana parkiranja

Iz preduzeća “Rad” kažu da će 31. decembra u večernjim satima parkiranje biti zabranjeno u ulicama Kotromanića, Franca Lehara, Franje Račkog sa parkingom ispred Zemaljskog muzeja, Kralja Tvrtka od ulice Maršala Tita i Augusta Brauna, Dolina od ulice Maršala Tita do ulice Augusta Brauna, Valtera Perića od ulice Maršala Tita do ulice Đoke Mazalića i Herceg Stjepana. Iz ulica Zmaja od Bosne do skretanja za hotel “Holiday” te iz Magribije do ulice Maršala Tita, Dr. Safeta Mujića, Kalmija Baruha i Turhanija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uklanjat će vozila.

MUP KS: Zabranjeno korištenje pirotehnike   

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzeli su sve operativno-tehničke mjere sigurnosti koje podrazumijevaju fizičku, kontradiverzionu i saobraćajnu zaštitu, kako bi doček Nove godine protekao bez incidenata, a građani i gosti glavnog grada naše države uživali u planiranom novogodišnjem programu.

- Apeliram na sugrađane da tokom proslave novogodišnjih praznika ne koriste pirotehnička sredstva te da se suzdrže od drugih negativnih ponašanja kako bismo svi zajedno civilizirano i dostojanstveno ispratili staru i dočekali Novu godinu - kazao je ministar Vedran Mulabdić.

Zbog novogodišnjih praznika, 1. i 2. januara neće raditi lokacije za izdavanje ličnih dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.