SARAJEVO

Zgrada na trasi Južne longitudinale bit će uklonjena ove godine

Objekt se izmješta radi gradnje Južne longitudinale

Piše: F. Sa.

2.1.2018

Stanari zgrade u Grbavičkoj ulici 62-68 u Novom Sarajevu već godinama žive sa saznanjem da će im se zgrada rušiti i izmještati kako bi se pravila nova zbog spanjanja Južne longitudinale. 

Iako su određene aktivnosti u vezi s gradnjom nove zgrade trebale uveliko početi tokom 2017. godine, projekt je još na čekanju.

Stabilnost tla

No, prema riječima ministra saobraćaja KS Muje Fiše, od izmještanja ove zgrade nije se odustalo.

- U toku je izdavanje urbanističke dozvole za geološke radove ispitivanja stabilnosti tla na kojem se planira graditi zgrada. Nadamo se da će 2018. biti raspisan i tender za izbor izvođača radova i da ćemo početi graditi novi objekt. Imamo osiguran novac, skoro 7 miliona maraka - kazao je Fišo.

Stanari ove zgrade smatraju da su, zbog obećanja o rušenju zgrade, postali taoci.

Gabrijel Gerard, jedan od stanara, ističe da je nedavno morao mijenjati prozore, jer su počeli prokišnjavati te da više nije mogao čekati rušenje.

- Do sada su mogli napraviti novu, ali šta ću. Uložio sam 2.000 maraka za stolariju, sad mi je svjedeno hoće li je ruštiti - kazao je Gerard.

10 godina čekanja

Stanarka Admira Vežić istaknula je da su joj iz Kantonalnog stambenog fonda rekli da će se nova zgrada praviti na proljeće 2018.

- Obećali jesu, ali mi ne vjerujemo dok ne vidimo bagere i krov zgrade. Trebamo renovirati kupatilo i sad ne znam da li da to radim ili ne. Više od 10 godina čekamo, nadamo se da će nešto i biti - kazala je Vežić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.