SARAJEVO

Nedostaje poseban parking: Turistički autobusi blokiraju centar Sarajeva i glavni ulaz u grad

Parking na Bembaši dovoljan za svega dva autobusa

Piše: N. ĆOSIĆ

9.1.2018

Za vrijeme novogodišnjih praznika, tokom kojih su u grad stigle desetine hiljada turista i desetine autobusa, ponovo je aktueliziran problem nedostatka parking-mjesta za turističke autobuse. Za razliku od mnogih turističkih gradova, gdje je sve isplanirano, vozači u Sarajevu parkiraju gdje god hoće, a turiste vodaju i ostavljaju gdje god žele, i sve to uglavnom besplatno.

Nema dozvole

Na ovaj problem ukazali su i starogradski vijećnici, jer je upravo ovo jedan od problema u starom dijelu grada. Najbolji primjer su Bembaša i prostor pored Vijećnice, gdje parkirani autobusi nerijetko znaju blokirati saobraćaj i jedan od glavnih ulaza u grad.  

Parking kod Vijećnice nije predviđen za dugoročno zadržavanje autobusa, na šta je ukazao i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Seid Škaljić (SBB).

- Parkiranje autobusa treba se izmjestiti, i to najprije na Darivi (poslije tunela lijevo). Parking ispod hotela “Saraj” nema ni dozvole, jer je saobraćajno opasan. Priključak na tu cestu je katastrofalan i pitanje je kada će neko iz tunela većom brzinom udariti u autobus – rekao je Škaljić.

Prema riječima vijećnika i turističkog vodiča Vedrana Grebe (NS), kritičan je prostor pored Vijećnice.

- Svaki grad, kao turistička destinacija, ima mjesto predviđeno za parkiranje autobusa, a mi nemamo. Mi, u Starom Gradu, imamo veliki problem. Na malom proširenju kod Bembaše staju svi autobusi, čak i gradski i za Goražde, pa čak i automobili se parkiraju. Stvara se kolaps, jer je to i jedan od glavnih ulaza u grad - kazao je Grebo.

Pokretali inicijativu

Veoma je bitno da to, prvo mjesto na koje turisti izađu, bude uređeno i ugodno, a ne pretrpano ljudima, automobilima i autobusima. Turisti na osnovu toga stvaraju sliku i dojam o gradu.

- Parking kod Zemaljskog muzeja nije namijenjen isključivo za autobuse, ali naravno, parkiraju se. Mi smo pokretali inicijativu da se izgradi mjesto gdje bi se autobusi parkirali, ali to zavisi od viših nadležnih instanci, ne od nas. Ovom gradu su neophodna parking-mjesta za autobuse - kazao je Mirza Ramić, portparol preduzeća “Rad”.

Riječ građana 

Berina Birdžo:

- U većim gradovima postoji veliki parking za autobuse, odakle idu turisti i obilaze grad. Vrlo često vidim autobuse kod Zemaljskog muzeja, ali treba veći parking.

Mensur Hebibović: 

- Postoji mjesto kod Željezničke stanice da se odredi za turističke autobuse, ne znam zašto se to ne radi. Zato zbog divljih parkinga imamo gužve u gradu.

Enver Ramović:

- Vidjeli ste sada koliko je turista bilo tokom Nove godine. Ja stvarno ne znam gdje ih autobusi iskrcaju i poslije pokupe. Vlast mora regulirati parking koji će se naplaćivati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.