SARAJEVO

Inspektori KUIP-a utvrdili brojne neregularnosti: Na pijacama u nehigijenskim uvjetima prodaju meso i mlijeko

Brdarić: Nastavljaju se rigorozne kontrole

Piše: A. NALO

10.1.2018

Rezultati ispitivanja uzoraka i briseva uzetih na gradskim pijacama "Markale" i "Otoka", otkrili su da su mnogi poizvodi životinjskog porijekla pripremani, proizvedeni i prodavani u nehigijenskim uvjetima!

Otkrivene bakterije

Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), kaže da 44 od 171 laboratorijski analiziranog uzorka suhomesnatih i mliječnih proizvoda, kao i briseva radnih površina, ambalaže i ruku trgovaca na ovim pijacama, nisu bila zadovoljavajuća.

- Laboratorijske analize Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pokazale su da 32 od 108 uzetih briseva nisu bila u skladu sa propisanim referentnim mikrobiološkim kriterijima čistoće. Nazadovoljavajući rezultati odnose se na povećan ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija - kazala je Brdarić.

Kod 10 od 35 uzoraka mliječnih proizvoda ustanovljen je povećan broj kvasnih gljivica i plijesni, dok je sadržaj dodatih polifosfata pronađen kod dva od 22 uzorka suhomesnatih proizvoda. Šest uzoraka konzumnih jaja koji su uzeti na ispitivanje, bilo je ispravno.

- Inspekcijskim nadzorom obuhvaćeno je 38 trgovaca, od čega su neusklađenosti utvrđene kod 21. Patogeni mikroorganizmi nisu izolirani iz uzetih uzoraka. No, uzevši u obzir da se promet i proizvdnja trebaju obavljati uz primjenu dobre higijenske i proizvođačke prakse, veterinarski inspektori su, na osnovu utvrđenih neusklađenosti, djelovali izdavanjem 21 prekršajnog naloga u ukupnom iznosu od 10.680 KM – ističe Brdarić.

Strožije kazne

Strožije prekršajne sankcije, kao i upravne mjere, izrečene su osobama koje su prometovale proizvodima od mesa s obzirom na to da utvrđena količina polifosfata, koja je bila iznad maskimalno dozvoljenih granica, utječe na zdravstvenu ispravnost gotovih proizvoda.

Izvještaji dostavljeni inspekcijama izvan KS

Kako se dio ispitanih uzoraka, odnosno proizvoda od kojih su uzeti, ne proizvodi na području Kantona Sarajevo, informacije o neusklađenim ispitivanjima dostavljene su i nadležnoj inspekciji u mjestu porijekla. Aktivnosti Veterinarske inspekcije nastavit će se i u predstojećem periodu prema planu službenog uzorkovanja za ovu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.