SARAJEVO

Jasmin Halebić: Najviše će se ulagati u saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje, sigurnost...

Halebić: U trezor i dalje pristižu fakture iz 2017.

Piše: A. NALO

12.1.2018

Koliko je Vlada KS, odnosno njenih 12 ministarstava, lani realizirala kapitalnih projekata, bit će poznato krajem februara. Do tog roka bit će završena izrada godišnjeg obračuna, kazao je za “Dnevni avaz” Jasmin Halebić, ministar finansija u KS.  

Veličina budžeta

Premda je 2017. godina kalendarski završena, kako pojašnjava resorni ministar, u finansijskom smislu ona još traje jer u trezor i dalje pristižu fakture koje se odnose na tu godinu.

- Tako da je u ovom trenutku rano govoriti o tome na kojoj će se brojci, u finansijskom smislu, okončati prethodna godina. Ono što je sigurno jeste da će svi finansijski pokazatelji o 2017. biti dostupni nakon izrade godišnjeg obračuna, krajem februara 2018. godine. Veličina kapitalnog budžeta, u kojem se nalaze investicioni projekti, u prošloj godini iznosila je više od 170 miliona maraka, što premašuje jednu petinu ukupnog budžeta - kazao je Halebić.

Prema njegovim riječima, nijedan nivo vlasti u BiH nema takav omjer kapitalnih ulaganja u odnosu na ukupan budžet. 

- U ovoj godini kapitalna ulaganja koja se realiziraju kroz budžet KS su i dalje na visokom nivou. Brojni su projekti planirani po resornim ministarstvima. Svako od njih ima brojne kapitalne projekte. U tom smislu KS održava dinamiku visokih kapitalnih ulaganja, koja svakako doprinose ekonomskom rastu - naglasio je Halebić.

Kultura i sport

Ministar je kazao da će u ovoj godini najveća ulaganja biti u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, zatim komunalne privrede, zdravstva, sigurnosti, obrazovanja, privrede, prostornog uređenja, kulture i sporta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.