SARAJEVO

Nastavljeno suđenje u slučaju "Bosnalijek"

Fena

17.1.2018

Svjedočenjem Seada Vatreša, uposlenika Bosnalijeka d.d., danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću, Šefiku Handžiću, Hasanu Šepi, Aidi Selvić i Jasminu Šepi, koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Svjedočenje Vatreša, koji je od 1997. do 2009. godine radio u Brštanici, te koji je radni nagažman nakon toga nastavio Bosnalijeku, odnosilo se uglavnom na korištenje usluga restorana u krugu ove farmaceutske kompanije, te organiziranje različitih događaja pod njenim pokroviteljstvom.

Svjedok, koji je inkriminirano vrijeme radio kao konobar, potvrdio je da su uposlenici, kao i gosti/poslovni partneri Bosnalijeka mogli koristiti usluge restorana, bez ograničenja, te da su te usluge nerijetko podrazumijevale prisustvo više stotina osoba u sklopu različitih povoda, poput Dana Bosnalijeka, porodičnih dana, tzv. ‘cocktail party-a’, promocija, sportskih i drugih događaja organiziranih u i izvan Kompanije. 

Vatreš je u višesatnom i detaljnom direktnom i unakrsnom ispitivanju kazao da je usluge evidentirao u sklopu konobarskog bloka te da je te podatke proslijeđivao Aidi Selvić (četvrtooptužena), koja je bila angažirana na knjigovodstvenim poslovima u sklopu Brštanice. Naveo je i da je u sklopu Bosnalijekovih sektora funkcioniralo više caffe-kuhinja.

Fokusirajući se na period od 2005. do 2012. godine, svjedok je u unakrsnom ispitivanju potvrdio navode odbrane, kao i optuženog Hasana Šepe o organiziranju više različitih skupova, odnosno pružanju usluga za njihove sudionike. 

Precizirao je da je u sklopu Brštanice radilo 20-tak uposlenika, te da je za potrebe restorana bilo angažirano i desetak Bosnalijekovih djelatnika, a da je u određenim slučajevima, odnosno povodom organiziranja skupova s većim brojem sudionika, angažirano dodatno osoblje kao ispomoć.

Ostatak svjedočenja odnosio se na izjave koje je ranije dao u Finanijskoj policiji kao i optuženom Šepi kao nadređenom, a u kojoj je opisao proces rada, te za koju je kazao da je, najvjerovatnije, trebala biti u funkciji njegove (Šepine) odbrane. 

Strane u postupku su u više navrata reagirale, upućujući različite prigovore. Odbrana je, najprije, reagirala na način direktnog ispitivanja, navodeći „da nema veze s činjeničnim stanjem“, dok je optužba ustvrdila je da je unakrsno ispitivanje paušalno.

Nastavak dokaznog postupka u ovom predmetu zakazan je za 24. januara, kada bi trebalo uslijediti ispitivanje novih svjedoka optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.