SARAJEVO

Ministar Čedomir Lukić za „Avaz“: Pomoću 1.000 novih priključaka za plin pokušati očistiti zrak

Grad se često guši u magli i smogu

Piše: A. Na.

20.1.2018

Pomoću 1.000 novih priključaka na plin, odnosno povećanjem broja korisnika „Sarajevogasa“, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS pokušat će smanjiti nivo zagađenja u gradu. To je samo jedna od predviđenih mjera kojima će Vlada KS pokušati očistiti zrak od štetnih čestica i smoga. 

Prema riječima resornog ministra Čedomira Lukića, za subvencioniranje i realizaciju ovog projekta lani je izdvojeno 500.000 KM, a ista suma bit će izdvojena i u 2018. godini.

Lukić: Izdvojeno 500.000 KM

- S milion KM pokrenut ćemo ovu ideju koja bi trebala obuhvatiti gotovo 1.000 građana koji žive u prigradskim naseljima, a koji nemaju plin i koji se griju na alternativne načine - kazao je Lukić.

Osim toga, za ovu godinu na listi projekata ovog ministarstva su i izgradnja novog smještajnog objekta u zoni Bijambara te subvencioniranje kupovine stanova za mlade. Tradicionalno, radit će se sanacije liftova, krovova i fasada.

- Za radove na Bijambarama trenutno radimo projektnu dokumentaciju. Na lokaciji u blizini nekadašnjih kasarni želimo napraviti novi objekt sa smještajnim kapacitetima. Od pet, koliko ih gore ima, dvije zgrade ćemo obnoviti i graditi ugostiteljske objekte. U njima će biti održavane edukacije, prezentacije... - pojasnio je Lukić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.