SARAJEVO

Za općinske vijećnike SBB-a prošla godina bila veoma uspješna: Pokrenuti projekti koji su kupili prašinu u ladicama

Zahvaljujući inicijativama i upornim radom vijećnika SBB-a, sanirane su i asfaltirane brojne ulice

A. NALO - F. SABLJICA - A. T.

20.1.2018

Za vijećnike Saveza za bolju budućnost (SBB) u svim općinskim vijećima prošla godina bila je više nego dobra. Postignuti su odlični rezultati, realizirane brojne inicijative te započete nove koje će koliko-toliko olakšati život građanima. S mrtve tačke pokrenuti su i projekti koji su godinama kupili prašinu u općinskim ladicama. 

Postavljena rasvjeta

- Klub vijećnika SBB-a u Starom Gradu podnosio je nekoliko inicijativa, od kojih bismo izdvojili izmještanje tramvajskog stajališta na Vijećnici, postavljanje rasvjete u nekoliko mjesnih zajednica, asfaltiranje ulica, kao i sanaciju kanalizacije. Također, na našu inicijativu, povećao se iznos jednokratne pomoći porodiljama u Starom Gradu - kazali su vijećnici Seid Škaljić i Minela Alić-Sućeska.

Iz sjednice u sjednicu pokušavali su, zajedno s ostalim kolegama, riješiti pitanje minibuskog saobraćaja koji je gorući problem u ovoj općini. A inicirali su i izmještanje strelišta na Pašinom brdu, kao i ponovno revidiranje karata klizišta u Starom Gradu.

Dobrim rezultatima mogu se pohvaliti i vijećnici u Novom Sarajevu. Jedan od najvećih uspjeha im je to što će biti izrađen desetogodišnji plan sanacije klizišta, potvrdio nam je vijećnik Edin Rovčanin.

- Saniranjem klizišta građani će moći legalizirati svoje kuće, ali riješit će se i pitanje nelegalnih priključaka vodovodne i kanalizacione mreže. Inicirali smo i podržali gradnju ambulante Hrasno Brdo, a usvojen je i prijedlog da se dva puta godišnje podnosi izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata, da se zna zbog čega gradnja nekih objekata traje godinama... Pokrenuli smo priče o regulacionim planovima. Našom inicijativom došli smo do podataka za prostor "Strelišta" između Velešića i Pofalića, velikim dijelom vlasništvo Općine, što bi se moglo iskoristiti za gradnju sportskih sadržaja - kazao je Rovčanin.


Škaljić i Alić-Sućeska: Brojne inicijative u Starom Gradu

Minela Alić-Sućeska

Rovčanin: Zapažen rad u OV Novo Sarajevo

Socijalna pomoć

Kako nam je rekao Sulejman Haljevac, vijećnik SBB-a i dopredsjedavajući OV Centar, djelovanje na budžet Općine najviše su osjetile porodice koje primaju socijalnu pomoć, za što su pokrenuli 101 inicijativu, da bi se više pomoglo osjetljivim kategorijama društva.

- Dali smo veliku podršku projektima za mlade, podržavamo mladost. Na našu inicijativu izgrađeno je 11 ciciban igrališta, a radom u OV donijeli smo 289 odluka koje su vrlo bitne za građane. Realizirali smo i inicijativu da park ''Hastahana'' bude preimenovan u Park prof. dr. Nijaza Durakovića - istakao je Haljevac.


Haljevac: Inicirali izgradnju 11 igrališta

Zadovoljni urađenim na Ilidži

Šef Kluba SBB-a u OV Ilidža Faik Hadrović, kako kaže, do sada je i sam podnio oko 100 inicijativa, a više od 70 posto ih je realizirano.

- U 2017. sam, s kolegama Kemalom Habibijom i dopredsjedavajućim Dževadom Poturkom, uradio dosta toga. Ponosni smo na to da porodice koje posjeduju auto mogu ostvariti pravo na dječiji doplatak. Zatim, u više MZ, na našu inicijativu, postavljena je ulična rasvjeta, a izborili smo se za to da policijske patrole češće obilaze naselja. Također, na autobuskim stajalištima postavljene su nadstrešnice - kazao je Hadrović.

Isto tako, prihvaćena je inicijativa da se u ambulantu porodične medicine uvrsti Stupsko Brdo da bi građani konačno imali prostor u kojem se mogu liječiti. U 2018. bit će izgrađena sportska ploha u Butmiru kao signalizacija.

Hadrović: Natkrivena stajališta

Bolji rezultati na terenu

Ifet Mahmutović, šef Kluba SBB-a Novi Grad, kaže da su u svom radu u Općinskom vijeću prošle godine prvo djelovali na to da akte OV usklade sa zakonom i principima da bi poboljšali rad i funkcionalnost.

- Kroz bolji rad Vijeća, poboljšan je bio rad i na terenu. Najviše uspjeha u projektima važnim za građane uradili smo kroz kritike rada općinskih službi, koje su nakon toga bolje radile i bile efikasnije u službi građanima - kazao je Mahmutović.

Mahmutović: Kritike rada službi

Nova radna mjesta u Hadžićima

U izjavi za „Dnevni avaz“ Zlatan Šehić, šef Kluba SBB-a u OV Hadžići, istakao je da su SBB-ovi vijećnici svojim radom doprinijeli tome da se donese regulacioni plan kojem se zemljište bivše "PDI Bjelašnica" prodalo, ozakonilo se njegovo uređenje i stavilo na raspolaganje kao industrijska zona svim potencijalnim ulagačima.

- Nova industrijska zona trebala bi osigurati više od 600 radnih mjesta, a već ima zainteresiranih investitora. Također, na području općine postavljen je novi kolektor, spojen je kompletan kanalizacioni sistem. Sanirano je dosta putne infrastrukture - kazao je Šehić.

Briga o penzionerima u Vogošći

Vijećnici SBB-a u Vogošći prošle godine najviše projekata inicirali su za komunalnu i putnu infrastrukturu te da se penzionerima pomogne sa 50 maraka, a pokrenuta je inicijativa da se otvori centar za zdravo starenje. Kako nam je rekao Tarik Curić, predsjedavajući OV, posebno su ponosni što se radom i zalaganjem SBB-a u Vogošći otvara treća industrijska zona, a donijeli su i pravilnik prema kojem su investitori koji zapošljavaju više od petero radnika i orijentirani su za izvoz oslobođeni plaćanja renti za zemljište i građevinske dozvole.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.