SARAJEVO

Osobe s invaliditetom vape za pomoć nadležnih: Opremite za nas po jedan tramvaj, trolejbus i minibus

Gradski prijevoz nema ulaz za osobe s invaliditetom

L. ŠABIĆ - N. ĆOSIĆ

22.1.2018

Gdje god krenu, osobe s invaliditetom, posebno one u kolicima, dočekat će betonske blokade i razne barijere. Često te prepreke, bez pomoći užih članova porodice, ne mogu sami savladati zbog čega većina njih izbjegava izlaziti iz kuće.  

Čeka se licenca

Najviše ih ljuti to što mnoge institucije nemaju adekvatan prilaz za njih niti platforme koje bi im olakšale ulazak u bolnice, muzeje, kina... Ništa nije bolja situacija ni s gradskim prijevozom, jer nijedno vozilo nije prilagođeno njima. Zato bi trebali slijediti primjer naših susjeda, koji su dali sve od sebe da što više pomognu ovoj kategoriji ljudi.

Nažalost, osobe s invaliditetom ne mogu koristi ni usluge taksi vozila, jer nisu adekvatno opremljena. No, ovo bi se uskoro moglo promijeniti, jer bi se na ulicama Sarajeva uskoro moglo pojaviti prvo vozilo napravljeno za njih. To vozilo još nema licencu za rad. Još se čeka potpis premijera Kantona Sarajevo i resornog ministra.

Podrška projektu

- Taj projekt ima našu podršku, jer vam obični taksi neće izaći ususret, pogotovo kad pada snijeg ili kiša, jer im je problem sklapati kolica i pomagati nam da uđemo i izađemo iz auta - kazala je Snježana Pađan, potpredsjednica Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

I Jasmin Džemidžić, član ovog udruženja, smatra da bi Vlada KS trebala razmisliti o tome da barem po jedan tramvaj, trolejbus i minibus osposobe za osobe s invaliditetom.

Džemidžić: Opremljeni autobusi

“Centrotrans” adekvatno opremio komercijale  

Prema riječima Džemidžića, koji je zbog nedostatka novca prinuđen koristiti javni prijevoz, komercijalne linije preduzeća “Centrotrans” su koliko-toliko prilagođene osobama s invaliditetom i imaju odgovarajuće rampe.

Riječ građana

Kemija Saračević

- Smatram da su osobe s invaliditetom oštećene kad je u pitanju javni gradski prijevoz. Mora se nešto uraditi kako bi i oni mogli normalno ući u trolu ili autobus. Ti su ljudi potpuno zaboravljeni i to je sramotno.

Samir Bešlija

- Apsolutno se slažem da osobama s invaliditetom treba omogućiti normalne uvjete javnog gradskog prijevoza. Oni koji nemaju svoj automobil, moraju koristiti trolu ili taksi, a prilikom ulaska mogu oštetiti neki dio tijela ili se povrijediti.

Samka Šuško 

- Vlast obavezno treba poraditi na tome. Građani sa poteškoćama trebali bi biti ravnopravni s ostalim građanima i neometano koristiti javni prijevoz. Mora se probuditi svijest i riješiti taj problem, pogotovo kad je u pitanju glavni grad.

Beogradski trolejbus ima rampe za invalide

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.