SARAJEVO

Zgrade i građani u Sarajevu u velikoj opasnosti zbog klizišta

( M. Kadrić). Ulica Mehmeda Spahe: Voda se u velikim količinama slijeva iz skloništa ispod Dalmatinske ulice

F. SABLJICA

23.1.2018

Stambene zgrade i građani u ulicama Mehmeda Spahe, Dalmatinska, Kevrin potok u velikoj su opasnosti zbog klizišta! I okolnim stambenim i državnim objektima u ulici Mehmeda Spahe u općini Centar prijeti velika opasnost zbog otjecanja vode iz atomskog skloništa koje se nalazi ispod klizišta u ulici Dalmatinska.  

Izlijevanje vode

Voda iz skloništa istječe mlazom više od 15 dana. Na ogroman problem i moguće posljedice upozorio je koordinator za sanaciju klizišta KS Fuad Babić. On je za „Dnevni avaz“ kazao da, najvjerovatnije, ispod klizišta istječe voda iz Kevrinog potoka, koji je davno proveden cijevima. Druga mogućnost, manje vjerovatna, jeste da je pukla vodovodna cijev.

Voda teče mlazom

- Glavni problem je u tome što su objekti u ulici Dalmatinska izgrađeni na klizištu. Ono je sanirano 2005. godine, a nakon toga je utvrđeno da je klizanje tla smanjeno. Međutim, voda koja se pojavila pospješit će klizanje. Prilikom obilaska terena utvrdili smo da velike količine vode otječu i to predstavlja opasnost po okolne objekte - rekao je Babić.

On je kazao da nadležnima u Općini Centar godinama skreće pažnju na problem Kevrinog potoka, jer se uopće ne zna kako je on zacijevljen i gdje su te vode odvedene.

Babić: Upozoravao Općinu

Čišćenje skloništa

- Općina hitno mora pregledati vodovodne instalacije, očistiti sklonište i utvrditi odakle voda dotječe. Ukoliko nije problem u vodovodnim instalacijama, onda je u pitanju Kevrin potok, koji se mora prihvatiti i kontrolirano odvesti - naveo je Babić.

ViK snima Kevrin potok  

Iz Općine Centar naveli su da su njihovi i predstavnici Zavoda za izgradnju KS, „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) te firme „Grakop“ izašli na teren.

- Općina je, u saradnji sa Zavodom, pokrenula pripremu dokumentacije te izdala nalog ViK-u da snimi Kevrin potok. Do tada će predstavnici nadležnih općinskih službi svakodnevno nadzirati sklonište i situaciju da bi se u slučaju ponovnog istjecanja vode pravovremeno interveniralo - kazali su iz Općine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.