SARAJEVO

Iz ViK-a najavljuju obustave zbog otkrivanja i saniranja kvarova: Moguće nove redukcije

Cijevi za vodu u nekim dijelovima grada potpuno truhle, neophodna sanacija

Piše: A. Na.

25.1.2018

Više od 70 posto vode, prema procjenama stručnjaka, gubi se u sistemu „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK). Najveći krivac za to su dotrajale i uništene cijevi, koje nadležni godinama nisu mijenjali. Zbog takve politike i nehata unazad deset godina najviše ispaštaju građani. 

Alarmantna situacija

Koliko je zaista alarmantna situacija, najbolje pokazuje informacija da će radnicima ViK-a trebati gotovo cijela godina da obiđu, otkriju i saniraju lokacije gdje su najveća oštećenja na cijevima te gdje voda otječe u nepovrat. Naravno, i ovo preduzeće imat će koristi od projekta jer će napokon biti smanjeni kubici neprihodovane vode.

- Cilj ovog projekta, koji je počeo krajem 2017., jeste uspostava kontinuiranog vodosnabdijevanja za sve građane u vodovodnom sistemu u Sarajevu, dok je krajnji cilj smanjenje gubitaka vode na nivo ekonomske isplativosti - kazali su iz ViK-a.

Dok traje istraživanje na terenu, iz ViK-a upozoravaju građane da će povremeno dolaziti do obustave u vodosnabdijevanju, kako u dnevnim tako i u noćnim terminima.

Hidraulična mjerenja

- Prema planu, mijenjat će se dotrajali zatvarači, vodomjeri, otklanjati otkriveni kvarovi, mijenjati pojedine dionice na vodovodnoj mreži, vršiti hidraulična mjerenja... Radit će se na području cijelog Kantona - pojašnjavaju iz ViK-a.

Radno u 28 naselja  

Prema sačinjenom planu, radit će se u naseljima Sokolović-Kolonija, Pejton, Otes, Osjek, Doglodi, Dobrinja, Aerodromsko Naselje, Saraj-Polje, Rajlovac, Briješće, Buča Potok, Čengić-Vila, Dolac-Malta, Socijalno, Mojmilo, Hrasno, Švrakino Selo, Aneks i Grbavica. Mašine i radnici bit će i u naseljima Velešići, Bare, Šip, Kobilja Glava, Ugorsko, Koševo, Breka, Koševsko Brdo i Ciglane.

Danas bez vode

U noći 25. i 26. januara, od ponoći do pet sati, zbog radova na mjerenju, detekciji kvarova i smanjenju neprihodovane vode u zoni Mojmilo - Hrasno doći će do prekida u vodosnabdijevanju u naseljima Čengić-Vila, Dolac-Malta, Hrasno, Socijalno, Pofalići, Grbavica i na području kod Zemaljskog muzeja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.