SARAJEVO

Građani se često raspituju za svoje porodično stablo

Čitaonica Historijskog arhiva

Piše: L. ŠABIĆ

30.1.2018

Historijski arhiv Kantona Sarajevo, i pored svoje primarne zadaće da preuzima, čuva i obrađuje arhivsku građu, građani posjećuju i kako bi se raspitali za svoje porodično stablo.  

Dosta upita

U rafama arhiva, kako nam je kazao direktor Fuad Ohranović, čuva se skoro 11 kilometara arhivske građe značajne za historiju Sarajeva i BiH.

- Mnogi građani se raspituju za svoja porodična stabla pa i tu imamo dosta upita na koje često, nažalost, nemamo odgovora što zbog nedostatka podataka, što zbog toga što nemamo arhivske građe koja njima treba - kazao je Ohranović.

Smještajni kapaciteti, kao dugogodišnji problem arhiva, popunjeni su i neophodne su nove prostorije za skladištenje građe.

Ohranović: Radimo na obnovi

Dobre vijesti

- Problem smještaja rješavamo u koordinaciji s nadležnim Ministarstvom kulture i sporta KS i nadam se dobrim vijestima, jer ove godine obilježavamo 70 godina rada i djelovanja - ističe Ohranović te dodaje da je zgrada depoa u Čadordžinoj ulici izgrađena 1912. godine te hitno treba rekonstrukciju.

Godišnje imaju više od 2.000 zahjeva građana i institucija za uvjerenja koja arhiv izdaje na osnovu njihove građe.

U planu i izložbeni prostor

- Trenutno radimo na obnovi našeg depo prostora u Ferhadiji, u kojem su planirani stalna izložbena postavka i galerijski prostor. To je prilika da naši sugrađani, ali i brojni turisti, vide blago koje se čuva u našem arhivu - kaže Ohranović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.