SARAJEVO

Načelniku prekipjelo, tvrdi da se ne pita nizašta: Memić želi da Ilidža bude grad, a ne općina

Ilidža: Općinske vlasti pokreću inicijativu da postanu grad

Piše: A. TABAK

30.1.2018

Ogorčen što ilidžanska općina mora uvijek tražiti saglasnost i odobrenje Kantona i Grada za realizaciju brojnih projekata, najčešće u vezi s gradnjom, načelnik Senaid Memić kazao je za „Avaz“ da će krenuti u proceduru proglašenja Ilidže gradom i da će za to tražiti saglasnost Općinskog vijeća (OV).

Određene ideje

Kaže da inicijativa da se pripoje gradu nikad neće krenuti s Ilidže te da ta općina nikad ništa nije dobila od Grada Sarajeva.

Na posljednjoj sjednici OV Ilidža Memić je istaknuo da Općina u mnoge objekte ulaže novac, a da nije njihov vlasnik. Posebno je kao problem naveo taj da se za bilo šta na Ilidži uvijek pita neko drugi, a ne on kao načelnik te da ne vidi svrhu postojanja općine.

Namjerom načelnika Memića nije bio iznenađen ni ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, koji je ove godine vrlo uspješno realizirao izmjene Ustava KS. On nam je rekao da je imao priliku čuti od načelnika određene ideje o izdvajanju Ilidže i formiranju posebnog grada.

Broj stanovnika

- Po pitanju infrastrukturalne cjeline i broja stanovnika, Ilidža to ispunjava. Također, gradom se može proglasiti općina od historijskog i kulturnog značaja, a Ilidža ima dosta tih spomenika. Ilidža ima pravni osnov da se u inicijativu krene, a hoće li do njene realizacije doći, teško je procijeniti - rekao je Nenadić.

Interes je integracija grada 

- Nije realno da u izbornoj godini dođe do ovakvih krupnih promjena u Sarajevu jer će to za sobom vući čitav niz izmjena zakona, osnivačkih prava... Izdvajanjem Ilidže došlo bi i do teritorijalnog prekida, jer se postavlja pitanje šta bi se desilo s Hadžićima. Naš interes je da idemo ka integraciji grada, a ne stvaranju većeg broja manjih - istaknuo je Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.