SARAJEVO

Dvojni nazivi ulica u Sarajevu i Istočnom Sarajevu: Ivo Andrić u Lukavici i na Alipašinom Polju

( S. Saletović). Ulica Ive Andrića na Alipašinom Polju

Piše: I. BANDIĆ

2.2.2018

Dva grada smještena u dva entiteta imaju brojne identične nazive ulica. Ovu apsurdnu situaciju dokazuju i ulice Ive Andrića, koje su najmanje udaljene jedna od druge. U Sarajevu se ta ulica nalazi na Alipašinom Polju.

Bulevar ili ulica

Do istoimene ulice u Istočnom Sarajevu najbrže se dolazi kroz susjednu Olimpijsku na Mojmilu te dalje preko ulice nazvane po igraču FK Sarajevo Želimiru Vidoviću Keliju.

Ovom ulicom dolazi se do entitetske linije, gdje je ulica Ive Andrića.

Ulica Ive Andrića i u Istočnom Sarajevu. Ulica Ive Andrića i u Istočnom Sarajevu

Iako se naselje Grbavica uz Grbavičku ulicu nalazi u općini Novo Sarajevo, isti naziv ulice postoji i u općini Istočna Ilidža, nedaleko od obale Kasindolske rijeke. U blizini je i ulica Meše Selimovića, po kojem je u Sarajevu nazvan bulevar pored RTV doma.

Posebno je zanimljivo da pjesnik Aleksa Šantić istovremeno “stanuje” i na Koševu i u Lukavici, a ova adresa postoji i u općini Pale!

Ponavljaju su nazivi i ulica Gatačka, na Otoci i u naselju Vranješ, Aerodromska na Butmiru i u Kotorcu, uz po jednu Rajlovačku u Vojkovićima, a drugu u novogradskom naselju Rajlovac.

Poštanski kodovi

Poštanski operatori “BH Pošta” i “Pošte Srpske” potvrdili su nam da poštanski kodovi 71000 Sarajevo i 71123 Istočno Sarajevo imaju važnu ulogu.

- Iako sve pošiljke dođu do svog primaoca, nekad se desi da neke zalutaju. No, naši dostavljači to već znaju, jer, naprimjer, na nekoj adresi nema određene firme ili tog broja. Te se pošiljke samo proslijede - naglašava Milanka Pejić, upravnica poslovnice “Pošte Srpske” u Istočnom Sarajevu.

Pale i Sokolac

Iako se radi o istoj lokalnoj zajednici, općine poput Pala i Sokoca nerijetko imaju dvojne nazive i unutar samog Istočnog Sarajeva. Tako se formalno u istom gradu na više mjesta mogu ''vidjeti'' Tesla, Andrić, Princip, Beogradska...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.