SARAJEVO

Je li propala investicija od 20 miliona KM na Bjelašnici

Loše realizirane investicije na Bjelašnici: Šestosjed ne radi kako treba

Piše: A. Na. - F. Sa.

3.2.2018

Na vertikalnom transportu šestosjeda na Bjelašnici, u koji je uloženo 19 miliona KM, ne radi potenciometar koji se koristi u situacijama kada nema struje. 

To znači da će, u slučaju da nestane struje, svi ostati u zraku. Struka je otjerana iz preduzeća ZOI '84, o tome svjedoči to da ne radi ni dolazna stanica četverosjeda, čiji će se dio morati rušiti. Rečeno je to, između ostalog, na sjednici Skupštine KS u srijedu, kada se govorilo o izvještaju o radu ZOI-ja, koji je oboren jer ga je podržalo samo osam poslanika. 

Zimska sezona


Tokom rasprave zastupnika o radu ovog preduzeća otkrilo se mnogo toga ružnoga, što se, očigledno, unazad dvije godine trpalo pod tepih, daleko od očiju javnosti. 

Zastupnici su rad ZOI-ja okarakterizirali katastrofalnim.  

- Rukovodstvo ZOI-ja će jednog dana, sigurno, završiti u zatvoru jer se u tom preduzeću krade svaki dan. Radnici su svakodnevno izloženi mobingu, a oni koji se pobune, budu izloženi javnom maltretiranju - kazao je nezavisni poslanik Mirsad Pindžo.

Premijer KS Elmedin Konaković potvrdio je da je Vlada dala ZOI-ju 20 miliona maraka kao investiciju za šestosjed i četverosjed na Bjelašnici, a da je zimska sezona otvorena "na mišiće".

- ZOI je za sve propuste na novoizgrađenom šestosjedu krivio izvođača, a ne sebe. Projekt četverosjeda je sumnjiv, radnici nisu htjeli ići na obuku - naglasio je Konaković.

Bez odgovora 

On je ukazao i na to da se noćno skijanje odvija samo pod jednim reflektorom, a da se ta usluga itekako dobro naplaćuje. Prema svemu sudeći, aktuelna će Uprava ZOI-ja, s obzirom na to da joj izvještaj o radu nije usvojen, biti smijenjena.

Navode o sumnjivim poslovima i loše realiziranim investicijama pokušali smo jučer provjeriti i kod čelnika ZOI-ja. Iako smo kontaktirali direktora Midhata Hubijara, želeći čuti drugu stranu, on nije odgovarao na pozive.

Ne izdaju račune 

- U ugostiteljstvu ZOI-ja kradu. Nekoliko puta sam slao inspekciju na Bjelašnicu i Igman jer se gore ne izdaju računi, a dnevni pazar je 10.000 do 25.000 KM. Inspekcija je u objektima ZOI-ja našla i 24 kilograma mesa bez bilo kakve deklaracije - kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.