SARAJEVO

GRAS: Radnicima plaće smanjili za osam, a direktoru povećali za 30 posto

( F. Fočo). GRAS: Radnici najavili da neće pristati na daljnja smanjivanja plaća

A. TABAK

7.2.2018

Da bi GRAS smanjio stalne mjesečne gubitke i dugovanja koja premašuju 350 miliona KM, menadžment firme, u saradnji s Ministarstvom saobraćaja, provodi niz mjera - od zatvaranja pojedinih sektora, iznajmljivanja poslovnica, do smanjivanja plaća.

Zelena grana

Iako su plaće uposlenicima nedavno smanjene 4,9 posto, a resorni ministar Mujo Fišo od narednog mjeseca planira radnicima smanjiti plaću za još osam posto, u isto vrijeme direktor Gušić dobio je povišicu.

 Na Fišinu inicijativu, a uz saglasnost Vlade KS, Gušiću je prije dva dana plaća povećana za čak 30 posto.

Gušić: Nagrada za dosadašnji rad

U izjavi za „Avaz“ Gušić je kazao da mu je Vlada odobrila povišicu od 30 posto, tačnije 600 KM više na plaću, zbog dosadašnjeg rada i rezultata koje je ostvario.

- Drago mi je da su shvatili da je sve ono što sam uradio bilo potrebno toj firmi u tom trenutku. To je najbitnije. A ekonomski pokazatelji su ti koje mi ne možemo promijeniti - rekao je Gušić.

Nije fer

Himzanija: Kolika je Gušićeva plaća

On je istaknuo da ekonomski parametri pokazuju da GRAS može izaći na zelenu granu te da su za vrijeme njegovog upravljanja napravljene uštede do šest miliona maraka. Vijest o povećanju upravnikove plaće bez komentara ostavila je i predsjednika Sindikata GRAS-a Adnana Himzaniju.

- Zaista nemam komentar, sve što bih rekao, bilo bi suvišno. Nemam riječi za to jer nije fer prema radnicima. Saznat ću kolika je upravnikova plaća pa ću na osnovu njegove tražiti omjer i za povećanje naših plaća - rekao je Himzanija.

On očekuje od ministra Fiše da uskladi plaće radnicima, potcrtavši još jednom da na daljnja smanjenja neće pristati.

Iznajmili stanicu za tehnički pregled

Prema riječima Gušića, stanica za tehnički pregled u krugu GRAS-a bit će uskoro iznajmljena privatnoj firmi te se samo čeka da Vlada da svoju saglasnost. 

- S tom firmom bit će potpisan ugovor na četiri godine. Kirija koju će nam plaćati iznosit će 14.000 KM, a preuzet će i 14 naših radnika koji su do sada radili u ovoj stanici - rekao je Gušić i dodao da im je donosila gubitke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.