SARAJEVO

Marić traži umanjenje računa: Vodomjeri očitavaju zrak

Iz ViK-a tvrde da zrak vrlo malo ili nikako ne pokreće mehanizam

A. Na.

8.2.2018

S obzirom na to da su konstantne pritužbe građana na visinu računa za vodu, zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić (SBB) pokrenuo je inicijativu da se preispita mogućnost umanjenja enormno visokih računa koji dolaze građanima za vodu, a za utrošak koji nisu napravili. 


Marić: Građani nisu to potrošili

- Znamo da zrak u cijevima pokreće mehanizam na vodomjeru i na taj način registrira utrošak vode. Zbog toga dolazimo do apsurdne situacije da se građanima naplaćuje čak i isporuka zraka kroz vodovodne cijevi, što je nedopustivo. Zato bih volio, ukoliko je moguće, da se na bilo koji način građanima kompenzira ono što su plaćali, a nisu utrošili - rekao je Marić.

S druge strane, direktorica „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) Azra Muzur u odgovoru zastupniku kazala je da preduzeće očitava potrošnju na vodomjerima.

Muzur: Dozvoljena odstupanja

- Činjenica je da periodična snižavanja pritiska u distributivnoj mreži mogu u neznatnoj mjeri dovesti i do pojave zraka, čiji se utjecaj na sam vodomjer i registriranje potrošnje na vodomjer eliminira s već ugrađenim protupovratnim ventilima u samom vodomjeru. Eventualni zrak koji bi usljed nesavršenosti samog vodomjera mogao proći vrlo malo ili gotovo nikako ne pokreće sam mehanizam vodomjera, tako da je pokretanje na granici protoka koje vodomjer ne registrira ili, eventualno, registrira u granicama propisanih, dozvoljenih mjeriteljskih odstupanja - kazala je Muzur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.