SARAJEVO

PLANOVI/ Inicijativa upućena OV Centar: Na parkingu u ulici Kulovića bit će Trg kulture - Jurislav Korenić

( I. Bandić). Parking ispred Pozorišta mladih postaje trg

I. BANDIĆ

9.2.2018

U jednoj od najfrekventnijih gradskih ulica Kulovića uskoro bi se mogao urediti novi trg. Tu inicijativu su, uz rukovodstvo Općine Centar, podržali i kulturni radnici. Načelnik Nedžad Ajnadžić naglasio je da podržava inicijativu o uklanjanju parkinga s ciljem da se ispred Pozorišta mladih napravi Trg kulture - Jurislav Korenić, u znak sjećanja na jednog od najzaslužnijih utemeljitelja bh. teatra.

Urbani mobilijar

Iz Općine navode da će inicijativa biti upućena Općinskom vijeću. Nakon toga, bit će održana i javna rasprava na zboru građana mjesne zajednice Trg oslobođenja-Centar, a uporedo će se raditi i izmjene i dopune planske dokumentacije. Služba za prostorno uređenje uputit će zahtjev Ministarstvu saobraćaja KS i preduzeću ''Rad'' za izmještanje parkinga uz pronalazak adekvatnog privremenog rješenja uređenja trga s pripadajućim urbanim mobilijarom. Podsjećaju da je na toj lokaciji u budućnosti planirana izgradnja podzemne javne garaže.


Buljubašić: Podzemna garaža

- Podržavam uređenje trga. Međutim, gradu nedostaje i parking mjesta pa bi tu bilo dobro izgraditi i podzemnu garažu, o čemu su ranije postojale najave - ističe Sabrija Buljubašić.

Iako stanuje na Dobrinji, sugrađanka Nada Dugandić sličnog je mišljenja. Ističe da automobili parkirani duž ulica nisu poželjna slika za centar grada.

- Dosta je automobila u gradu, pa podržavam ideju o uređenom trgu uz mali park, jer to bi bilo dobro za pješake - rekla je Dugandić i dodala da je potrebno naći rješenje i za parkiranje automobila.

Stari sjaj

Da glavnom gradu obnovom trgova treba vratiti stari sjaj, mišljenja je Mustafa Kapić, koji i sam često koristi parking u centru grada.

Kapić: Dobra lokacija parkinga

- Parking je na dobroj lokaciji. Ako se bude stavio u drugu svrhu, nedostajat će i meni, ali ja, kao rođeni Sarajlija, želim da grad ima što više trgova i parkova, pa tome uvijek dajem prioritet - naglašava Kapić.


U prvoj zoni 25 mjesta

Preduzeće „Rad“ poštivat će sve odluke Ministarstva saobraćaja KS. Kazao je to za „Avaz“ portparol preduzeća Mirza Ramić i dodao da se ovaj parking nalazi u prvoj zoni, gdje sat parkinga na jednom od ukupno 25 mjesta košta 2 marke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.