SARAJEVO

NAŠA TEMA/ Jesu li funkcioneri i institucije zaboravili simbole Olimpijade: U gradu nas skoro ništa ne podsjeća na ZOI '84.

( I. Bandić). ''Pahuljice'' se nalaze samo u Ferhadiji, na Skenderiji i Trgu djece Sarajeva

I. BANDIĆ

9.2.2018

Trg djece Sarajeva. ( I. Bandić)

Iako su u četvrtak navršene 34 godine od održavanja Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sarajevu, čini se da simboli koji podsjećaju na najznačajniji događaj u sportskoj historiji grada, ali i zemlje, prilično blijede. Zbog nemara nadležnih, ogroman turistički potencijal danas je neiskorišten. Ovu vrstu promocije danas koriste tek rijetki hoteli, turističke agencije i prodavači suvenira.

Jedva primjetni

U gradu skoro da ništa ne podsjeća na to da je Sarajevo olimpijski grad. Olimpijske „pahuljice“ s natpisom Sarajevo '84. prilično su rijetke, mogu se vidjeti samo na obnovljenom platou ispred Centra „Skenderija“, Trgu djece Sarajeva i u Ferhadiji, a dva simbola postoje još na Dobrinji i Mojmilu.

Uspomenu na slavne dane ZOI-ja nakon rata preuzeo je Olimpijski muzej. Direktor Edin Numankadić rekao nam je da bi se olimpijska tradicija grada mogla mnogo bolje koristiti u turističkom i svakom drugom smislu.

NUMANKADIĆ: Olimpijski duh

- Najvažnije dostignuće Olimpijade je to što su se na neki način otvorile planine, gdje je izgrađena infrastruktura, a simboli Olimpijade '84. danas se slabo koriste. Postoji mnogo načina za afirmiranje olimpijskog duha, a to je, između ostalog, i jedan od zadataka muzeja, koji, osim što čuva uspomene, uči mlade naraštaje o olimpijskoj tradiciji - rekao je Numankadić.

Važan adut

Sugrađani Zemira i Rasim Bukva, koje smo jučer zatekli u gradu, kažu da je premalo olimpijskih simbola, a onih nekoliko koji postoje jedva je primjetno, čak i onim građanima koji svaki dan šetaju gradom. 

Bračni par Bukva: Važna turistička promocija

Smatraju da su simboli važan adut za međunarodnu turističku promociju grada.

Zašto nema Vučka

Turisti koji žele vidjeti maskotu ZOI-ja Vučka mogu je naći u obliku malih suvenira na Baščaršiji. Da su simboli neprimjetni, kako za građane tako i za turiste, smatra i Fazila Memić.

Memić: Simboli su neprimjetn

- Vučko je bio i ostao glavna maskota. Smatram da u našem gradu nema dovoljno simbola koji su dio olimpijske tradicije. Zašto ne bismo imali ogromnu maskotu Vučka negdje u centru? Na olimpijsku historiju grada danas ukazuju samo turistički vodiči - ističe Memić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.