SARAJEVO

Rješavaju probleme građana, pokreću obnovu puteva, sanaciju klizišta, opremanje škola, ambulanti...

A. NALO - F. SABLJICA

11.2.2018

Godinu pred sobom vijećnici Saveza za bolju budućnost (SBB) u općinama u KS žele iskoristiti na najbolji način. Mandate u općinskim vijećima (OV) žele iskoristiti da bi, kroz brojne inicijative koje su već i koje tek planiraju podnijeti, popravili trenutno stanje u općinama te pomogli građanima da iznađu rješenja za brojne probleme i životne nedaće koje ih prate.

 Podrška đacima  

S obzirom na to da se radi o najmnogoljudnijoj općini, Klub vijećnika SBB-a u Novom Gradu ima najviše posla.  

- Kada se krojio budžet za 2018., kroz amandmane smo tražili da se uveća participacija za bračne parove za vantjelesnu oplodnju. Također, vodili smo računa i o učenicima, zahtijevali smo da se transfer za podršku vannastavnim aktivnostima osnovaca uveća sa 15.000 na 75.000 KM. Tu je i inicijativa za izgradnju igrališta u “Park-šumi Mojmilo” - kazao je šef Kluba Ifet Mahmutović i dodao da je upravo Klub SBB-a novogradskim penzionerima osigurao jednokratnu pomoć od 50 KM.

Prema njegovim riječima, s mrtve tačke pokrenula se i izgradnja kanalizacije u ulicama Vejsila Ćurčića i Kodžina. Na listi prioriteta su svakako i uređenje spomenika poginulim građanima Dobrinje na barikadama te uređenje spomenika na Trgu Zlatnih ljiljana. 

- Tražili smo i sanaciju „Drvenog parka“ na Dobrinji D, koji trenutno služi kao mjesto za okupljanje narkomana. Insistiramo i na postavljanju putokaza prema Tunelu spasa - pojasnio je Mahmutović. 

 
Slijedeći primjer stranačkih kolega iz Novog Grada, aktivni su i vijećnici u Hadžićima. Oni traže stavljanje u funkciju privredne zone bivšeg „PD Bjelašnica“ i zapošljavanje građana, zatim asfaltiranje puta od Tarčina do Budmolića, kao i početak rekonstrukcije puta na Miševićima. 


- Potrebno je obnoviti infrastrukturu, puteve, kanalizaciju u naseljima Gradac, Resnik, Pazarić, Doljani, Osenik, Luke... Težit ćemo tome da se razvijaju turistički i sportski kapaciteti na Igmanu. Treba nastaviti ulaganja u regulaciju riječnih korita, obnovu LED rasvjete, proširenje plinske mreže, gradnju kružnih tokova - rekao je Zlatan Šehić, šef Kluba SBB-a u OV Hadžići. 

Stanovi za mlade

U Starom Gradu vijećnici Seid Škaljić i Minela Alić-Sućeska radit će na rješavanju problema prijevoza stanovnika u ovoj općini.  

- Težit ćemo tome da mladi bračni parovi lakše dolaze do stanova, da se poveća novčana pomoć za roditelje s troje ili više djece, potom utjecati na to da se nastavi sanacija klizišta. Ispratit ćemo do kraja i našu inicijativu koja je usvojena da se s Pašinog brda izmjesti streljana - rekli su vijećnici.

Riješiti gužve na Breki 


Haljevac: Više prostora za djecu. Haljevac: Više prostora za djecu

Vijećnici u Centru tokom ove godine radit će na što boljem uređenju zelenih površina i pokrenuti rješavanje saobraćajnih gužvi na Breki.

- Automobili na Breki ostavljaju se na trotoarima. Tražit ćemo više prostora za djecu, više novca za bolji položaj mladih ljudi i penzionera. Insistirat ćemo na proširenju ulice Kranjčevićeva, za što već postoji novac - kazao je vijećnik Sulejman Haljevac.

Pomoć penzionerima

Curić: Stipendiranje učenika. Curić: Stipendiranje učenika

 Za Tarika Curića, šefa Kluba SBB-a Vogošća, prioriteti su uređenje i saniranje centralnih ulica u Vogošći, otvaranje centra za zdravo starenje...   

- Zalagat ćemo se da se osnuje fond za najugroženije penzionere kojima bi se uz penziju svaki mjesec isplaćivalo po 50 KM. Prihvaćen je i naš prijedlog da se izmijene azbestno-cementne cijevi u vodovodnoj mreži i većina ovih cijevi bit će izmještena. Povećan je iznos za stipendiranje učenika, a privrednici će i dalje imati punu podršku naših vijećnika - kazao je Curić.

Oprema Doma zdravlja

Rovčanin: Sanirati klizišta. Rovčanin: Sanirati klizišta

 U Novom Sarajevu vijećnici SBB-a nastavit će raditi na rješavanju gorućih problema. Vijećnik Edin Rovčanin istakao je da su već počeli s radom na planu sanacije klizišta, a cilj je da se u narednih 10 godina sanira 50 hektara klizišta. 

- Pokrenuli smo gradnju centralnog spomen-obilježja svim šehidima, za što je već planirano 30.000 KM. Dom zdravlja „Omer Maslić“ ove godine trebao bi dobiti novo sanitetsko vozilo i mamograf. Pratit ćemo redovno realizaciju kapitalnih investicija da gradnja nekih objekata ne bi trajala godinama - kazao je Rovčanin.   

Povećati sigurnost đaka

Hadrović: Ležeći policajc. Hadrović: Ležeći policajc

 Faik Hadrović, šef Kluba vijećnika SBB-a u OV Ilidža, kazao je da će jedna od najznačajnijih inicijativa biti izgradnja ambulante na Stupskom Brdu. 

- Tražit ćemo i sanaciju igrališta u Otesu, gdje je ograda od žice uništena. Na nekoj od narednih sjednica OV zahtijevat ću da se osvijetli podvožnjak na Stupu kod groblja, gdje je u posljednje vrijeme evidentiran veliki broj pljački. Mišljenja sam da i u blizini škola treba postaviti ležeće policajce ili usporivače. Također, u Kasindolskoj treba postaviti vibracione trake. Tražit ćemo i sanaciju riječnih korita, legalizaciju kuća... - rekao je Hadrović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.