SARAJEVO

Ilidža ima uvjete da postane grad, ali to se još neće desiti

A. NALO

12.2.2018

Svjedoci smo ovih dana vrlo interesantne polemike o administrativnoj budućnosti Ilidže, a pokrenuo je prvi čovjek ove općine, načelnik Senaid Memić. U svom maniru, najavio je pokretanje inicijative za uspostavljanje grada Ilidža. O njegovom posljednjem potezu, razgovarali smo sa Mariom Nenadićem, ministrom pravde i uprave Kantona Sarajevo, koji je lani vrlo uspješno proveo reforme Ustava KS, kojim je bilo planirano da Ilidža čak postane dio grada Sarajeva. No, to se nije desilo.

Urbana sredina 

- Stvar nije jednostavna, ali je vrlo jasna. Načelnik koristi svoje legitimno pravo da pokrene ovu inicijativu, a šta će na kraju od svega biti, ostaje da se vidi. Teško je procijeniti. Općina Ilidža ima formalne uvjete da postane grad. Tako kaže Zakon o principima lokalne samouprave FBiH. Tamo piše da je grad jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu, povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva. Pri tome da ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika – pojasnio je Nenadić.  

Prema njegovim riječima, gradom se može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja. To su ustavni i zakonski uvjeti i svi su ispunjeni. Ilidža, prema posljednjem popisu stanovništva, ima skoro 72.000 stanovnika, urbana je i infrastrukturna cjelina.  

- Poznata je i po kulturno-historijskom naslijeđu još od antičkog, srednjovjekovnog, osmanlijskog, austrougarskog i, naravno, novohistorijskog perioda. Grad se, osim Ustavom, kako su uspostavljeni Sarajevo i Mostar, uspostavlja i federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dvije ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane uvjete – ističe Nenadić.  

Smatra da Općinsko vijeće Ilidža, na osnovu pokrenute inicijative, može usvojiti odluku o pokretanju postupka proglašavanja općine gradom, a onda takvu odluku razmatra Vlada Federacije u formi inicijative za izradu zakona o uspostavljanju grada. Naredni korak je da Federalno ministarstvo pravde pripremi nacrt takvog zakona, nakon čega taj zakon, kao i svaki drugi, moraju usvojiti i Zastupnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Jasan postupak  

S obzirom na to da je postupak jasan, kao i praksa, nije Ilidža ni prva ni posljednja općina u Federaciji koja će, eventualno, prolaziti ovu proceduru. Prošle su ili prolaze kroz opisanu proceduru i Bihać, Široki Brijeg, Posušje, Živinice, Čapljina, Visoko, Ljubuški, Cazin, Livno, Gradačac, Srebrenik… Na naše pitanje hoće li uskoro doći do proglašavanja Ilidže općinom, ministar Nenadić kazao je da se to u nekom kratkom periodu sigurno neće brzo dogoditi.

- Procedura je veoma složena, a ne zaboravimo da smo u izbornoj godini, definitivno nije vrijeme za ovakve zahvate – pojasnio je ministar.   

Nezadovoljstvo sadašnjim odnosom

Kao građanin, ministar Nenadić drugačije gleda na ovu inicijativu.  

- Vrlo iskreno, ne bih volio da do toga dođe. Mnogo volim Sarajevo, borio sam se za njega na svaki način i činim sve na njegovoj integraciji i jačanju. Volio bih vidjeti Sarajevo kao glavni grad ne samo Federacije nego i BiH. Ali, pri tome razumijem rezigniranost i nezadovoljstvo načelnika Ilidže, koji, očigledno, nije zadovoljan odnosom Grada i Kantona prema Ilidži. On smatra da ono što Ilidža ulaže u budžete viših nivoa vlasti i što dobiva kroz raspodjelu javnih prihoda, nije direktno proporcionalno – rekao je Nenadić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.