SARAJEVO

Sjednica OV Centar: Najviše nedoumica bilo o općinskim stanovima

Piše: I. B.

13.2.2018

Općinsko vijeće (OV) Centar Sarajevo održalo je 21. redovnu sjednicu. Na početku višesatne sjednice, prva tačka dnevnog reda bila je informacija i kratka prezentacija predstavnika UNDP-ja u vezi sa programom "ReLOaD". 

Kako je navedeno, korištenjem nove metodologije cilj je da se sredstva iz budžeta po jasnijim kriterijima daju oganizacijama, raznim društvima te NVO sektoru. Načelnik Nedžad Ajnadžić naglasio je da će NVO i sportska udruženja biti obuhvaćena novom metodologijom, dok će se ona od naredne godine važiti i za boračke organizacije koje, ističe, još uvijek trebaju dodatno vrijeme za pripremu. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana (RP) Ciglane - lokalitet Diplomatsko-konzularnog predstavništva poznatijeg i kao "Vila Braun".

Najviše pažnje, rasprave ali i nedoumica izazvali su članovi 8. i 20. u Prijedlogu Odluke o dodjeli i prodaji stanova na kojima Općina ima pravo raspolaganja, a koju je sačinila Komisija. Iako je odluka uz dodatne amandmane usvojena, vijećnici ali i načelnik ukazali su na probleme koji postoje u vezi sa evidencijom, korištenjem te kriterijima za dodjelu općinskih stanova. Načelnik Ajnadžić predočio je informaciju o 155 bespravnih korisnika općinskih stanova, zbog čega je ova odluka navedena kao temelj za rješavanje problema u ovoj oblasti. 

Također, vijećnici su tražili da se Prijedlog pravilnika o korištenju prostorija mjesnih zajednica Općine Centar skine s dnevnog reda. Istaknuta je potreba za detaljnijiim uređenjem i kontroliranje zakupaca na terenu. Najmanje diskusije bilo je o vijećničkim pitanjima i inicijativama, koje su ostavljene za kraj. Upravo tu praksu kritizirali su i vijećnici, uz stalne nedoumice u vezi sa Poslovnikom OV i pratećim procedurama koje definiraju dostavljanje amandmana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.