SARAJEVO

FUCZ učio osnovce o opasnostima od mina

Piše: A. Č.

16.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Oko 60 učenika Desete osnovne škole Ilidža danas je posjetilo Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ).

Riječ je o realizaciji projekta „Neeksplodirana ubojna sredstva“ (NUS), koji je planiran nastavnim planom i programom u okviru časova odjeljenske zajednice za učenike sedmih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.

U okviru ove posjete u zgradi FUCZ-a učenici su kroz prezentaciju mogli uvidjeti sve opasnosti od mina, kako ih izbjeći, šta uraditi ako se nađu u minskom polju, a pogledali su i promotivni video spot prvog odgovora timova FUCZ kod ulaska djece u minsko polje.

Učenici, koji su pokazali veliko interesovanje za ovu temu i kojima je odgovarano na brojna pitanja, posjetili su i Sektor za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ gdje su imali priliku vidjeti pse, mašine i opremu koju koriste demineri.

- Uzimajući u obzir da je BiH zemlja koja je „najzagađenija“ minama u Evropi važno je stalno govoriti o ovom problemu koji je, nažalost, dio naše svakodnevnice jer u našoj zemlji još uvijek postoje ljudi koji žive u blizini minskih polja. U 2017. godini u BiH su registrirane dvije minske nesreće, jedna izvan sumnjive opasne površine i jedan minski incident, pri čemu je ukupno stradalo 5 osoba, od čega dvije smrtno – saopćeno je iz FUCZ-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.