SARAJEVO

Uposlenici javnih institucija traže slobodu izbora: Medicinari tužili Ministarstvo, ne žele GRAS-ove kupone

Neki od uposlenika dobivaju novac, a neki kupon GRAS-a

A. TABAK

18.2.2018

Prosvjetari i medicinari u KS i dalje se oštro protive Uredbi Vlade, koja nameće uposlenicima javnih ustanova, institucija, zavoda, fondova, umjesto novca, GRAS-ove kupone za prijevoz.

Kolektivni ugovor

Koliko je ozbiljan problem, pokazuje i to da je održana sjednica Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata. Prema riječima Saudina Sivre, predsjednika Sindikata za predškolski odgoj i obrazovanje, stav Odbora je da se omogući radnicima sloboda izbora te da se počne uvažavati kolektivni ugovor. Ističe da sada očekuju sastanak s premijerom KS da bi se ovaj problem konačno riješio.

Također dodaje da Ministarstvo saobraćaja KS mora preuzeti odgovornost za štetu koju su nanijeli radnicima te da veliki problem imaju prosvjetari koji rade u Ilijašu i koji dolaze na posao iz okolnih mjesta gdje nema prijevoza. Nekima od njih je dat novac za prijevoz, dok drugima nije.

Sivro: Dobit će tužbu

- Mi smo upozorili direktore da će, ukoliko radnicima ne bude nadoknađeno to što nisu dobili za prva dva mjeseca, oni pokrenuti tužbu, koju će, sigurno, dobiti. Ministarstvo je u tom slučaju odgovorno za finansijsku štetu u budžetu - rekao je Sivro.

Mimo zakona


Selimić: Inspektori dolaze

S druge strane, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Edo Selimić kazao nam je da su uputili tužbu Sudu da obore Uredbu kojom je naloženo da se, umjesto prava na izbor između novca ili kupona, radnicima daje kupon, jer se, prema njihovim riječima, ne temelji na zakonu.

Pravo izbora

- Ta priča je iza nas. Inspektori nam dolaze. Mi smo poslali zahtjev inspekciji za poslove KS da odu u GRAS i tamo izvrše kontrolu - rekao je Selimić i dodao da ostaju pri svome i da će se boriti da njihovi radnici imaju slobodu izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.