SARAJEVO

OV Centar podržalo inicijativu: Potreban je 24-satni punkt Hitne pomoći

Sjedište Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sarajevu

I. B.

19.2.2018

Na sjednici Općinskog vijeća Centar jedna od inicijativa odnosila se na zahtjev da Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u ovoj općini otvori punkt sa 24-satnim radnim vremenom. Inicijativu je uputio vijećnik Salko Pašović. Pojasnio je da bi ovaj zahtjev trebali razmotriti Vlada i Ministarstvo zdravstva KS sa Zavodom zdravstvenog osiguranja. Cilj je da se osiguraju neophodna sredstva za otvorenje punkta, koji, osim u Centru, ne postoji ni u starogradskoj općini.

Za lokaciju, Pašović je predložio ulicu Fehima efendije Čurčića na Skenderiji, gdje se nalazi i ambulanta porodične medicine. To su sa 18 glasova “za” i jednim “protiv” podržali i vijećnici pa će ovaj prijedlog nadležna služba OV uputiti u daljnju proceduru.


Zalihić: Imaju 26 urgentnih timova

- Svih 24 sata 26 urgentnih timova Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS stoji na raspolaganju građanima. Hitni medicinski tim treba da se što više približi pacijentu, zbog čega je Zavod izvršio disperziju prema udaljenim općinama, da se ispravi diskriminacija prema građanima iz tih općina - kazao je za “Avaz” Adem Zalihić, vršilac dužnosti direktora Zavoda, dodavši kako je otvorenje punktova 2014. godine pokazalo apsolutnu ekonomsku i medicinsku opravdanost. 

Punktovi sa 24-satnim radnim vremenom nalaze se u Saraj-Polju te u općinama Ilidža i Trnovo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.