SARAJEVO

Uskoro tender za izgradnju dionice Vlakovo - Mostarsko raskršće

Vozači koji iz pravca Hadžića i Kiseljaka žele na autoput u Vlakovu moraju ići na Ilidžu da se okrenu

Piše: F.Sa.

21.2.2018

Planom poslovanja preduzeća „Autoceste FBiH“, s Adnanom Terzićem na čelu, ove godine predviđene su pripremne aktivnosti na izgradnji posljednjeg dijela Sarajevske zaobilaznice. Radi se o dionici Butila - Vlakovo - Mostarsko raskršće (LOT 3), koji je podijeljen na LOT 3a i LOT 3b. Dionica LOT-a 3a Butila - Vlakovo izgrađena je u sklopu autoputa na Koridoru 5C i puštena u upotrebu 2014. godine. Međutim, dionica Vlakovo - Mostarsko raskršće (LOT 3b) još nije izgrađena.

 Plan poslovanja

Zbog toga vozači koji idu iz pravca Hadžića ili Kiseljaka, ukoliko se žele uključiti na autoput u Vlakovu, moraju ići do Ilidže da se okrenu i uključe u Vlakovu na autoput.

Kako su nam rekli iz „Autocesta“, ove godine previđene su aktivnosti za dovršetak i posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice, ali konačnu realizaciju treba odobriti Vlada FBiH usvajanjem plana poslovanja.

- U toku je priprema tenderske dokumentacije za izgradnju dionice Vlakovo - Mostarsko raskršće. Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 21,5 miliona KM bez PDV-a. Novac će izdvojiti „Autoceste“ iz vlastitih prihoda. Dionica je duga 1,5 kilometara, a eksproprijacija zemljišta za buduću trasu je završena - kazali su iz „Autocesta“.


Adnan Terzić: Na čelu ''Autocesta FBiH''

 Bolja povezanost

Iz preduzeća ističu da će se izgradnjom ove dionice omogućiti bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru 5C s mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama.

 Direktna veza prema petlji

Izgradnjom LOT-a 3b omogućit će se direktna veza za vozila koja prema petlji Vlakovo na autocesti dolaze s kružnog toka na Mostarskom raskršću, odnosno iz pravca Kiseljaka, Rakovice, Pazarića i Hadžića. Također, izgradnjom ove spojne saobraćajnice rasteretit će se lokalna saobraćajnica kroz naselje Vlakovo i podići će se nivo sigurnosti pješaka i vozila - rekli su iz „Autocesta“.


Kada bude izgrađen LOT 3b, do Koridora 5C neće se morati ići kroz naselje Vlakovo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.