SARAJEVO

Stanari Papagajke nisu zadovoljni izgledom i stanjem zgrade

Papagajka: Šarenilo se ne uklapa u ovaj dio Starog Grada

Piše: N. ĆOSIĆ

25.2.2018

Dva suprotstavljena upravitelja, grafiti na već šarenoj zgradi, različite boje fasade, otuđena parking mjesta i hladni stanovi, samo su neki od problema stanara zgrade, među Sarajlijama poznate kao Papagajka. Zgradu koja je za vrijeme Olimpijade 1984. godine svojim modernim dizajnom mamila poglede mnogih danas građani smatraju ruglom grada. Izgrađena je 1982. godine, prema prijedlogu arhitekte Mladena Gvozdena.

Loš dizajn 

Osim standardnih problema, stanari zgrade žale se na sam dizajn Papagajke. Prema riječima Ljube Vukasovića, konstrukcija ovog objekta odgovara nekim mediteranskim predjelima.

- Zgrada nema hodnike, kao standardne. Ulaz nije zagrađen i stanovima se prilazi s balkona, zbog toga se teško zagriju. Samo ovo šarenilo ne uklapa se u ovaj dio Starog Grada. Postoje i građevine koje su kritičnije izgledom, ali Papagajka je među prvima - rekao je Vukasović.



Vukasović: Hladni stanovi

Dva suprotstavljena upravitelja su u proteklih 20 godina devastirala sve, a, kako je naglasio Emir Hrenovica, stanovnik Papagajke, od parking prostora u garažama napravili su svoje privatne poslovne prostore.

- Drvene klupe, ljubičasta stubišta, žuto-zelena fasada te šareni grafiti koji su dobili dozvolu našeg upravitelja, sve to doprinosi ruglu. Naime, mladi umjetnici su došli iz cijelog svijeta i napravili još veći cirkus nego što je bio - rekao je Hrenovica.

Kako su kazali ostali stanari, treba da se sklopi dogovor s Općinom Stari Grad da Papagajka i prostor oko nje postanu aleja, da se upristoji, jer se niko od stanara više ne osjeća sigurno.

Intervencija policije

- Ulazi su otvoreni, okupljaju se narkomani, u posljednjih deset dana su bile tri intervencije policije, možete vidjeti i krv po zidovima. Ja se ne osjećam sigurno u deset sati navečer da izađem iz svog stana - istakao je Hrenovica.


Hrenovica: Ulazi otvoreni

Sukobljeni interesi

Dva upravitelja „Sarajevostan“ i OKI te podijeljeni stanari i interesi doprinose svakodnevnim sukobima.

- Ova zgrada bi se mogla uklopiti u okolinu kada bi se stvari promijenile, zgrada preuredila i odabrao jedan, ali pošten kućepazitelj - kazao je Vukasović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.