SARAJEVO

Mesić, prema Skakinoj odluci, predložen za počasnog građanina Sarajeva

S. KURT

26.2.2018

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva na sjednici u srijedu odlučivat će o dobitnicima najprestižnijih i najvećih nagrada grada.

Između ostalog, na dnevnom redu je odluka o dodjeli priznanja "Počasni građanin Sarajeva" i "Plakete Grada Sarajeva".

- Počasnim građaninom može se proglasiti i strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima – navodi se u obrazloženju.

Komisija za izbor je, podsjećamo, najprije sa sedam glasova "za" Gradskom vijeću namjeravala uputiti prijedlog prema kojem bi dobitnik ovogodišnje titule "Počasni građanin Sarajeva" trebao biti turski pisac, nobelovac Orhan Pamuk.

Odluka je ubrzo promijenjena, zbog, kako je navela Naša stranka, sugestije članova SDA, zbog njegovih stavova o Armenima i Kurdima, te protivljenja politici turskog predsjednika Erdoana.

Tada nam je rečeno i da je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predložio da se, umjesto Pamuku, priznanje dodijeli nekadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.

- Gradonačelnik Grada Sarajeva uputio je prijedlog Gradskom vijeću Grada Sarajeva -  Komisiji za izbor i imenovanja, da utvrdi prijedlog odluke za Gradsko vijeće, kojom će se počasnim građaninom Grada Sarajeva proglasiti Stjepan Mesić. Komisija za izbor i imenovanja je razmotrila prijedlog, te utvrdila Prijedlog odluke i uputila ga Gradskom vijeću na razmatranje – navodi se u obrazloženju.

Pred vijećnicima će biti i inicijativa grupe univerzitetskih profesora da se "Plaketa grada Sarajeva" dodijeli prof. dr. Kurtu Kalčeru (Kalcher) za doprinos afirmaciji Grada Sarajeva kao i doprinos razvoju nauke i afirmaciji Univerziteta u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.