SARAJEVO

Nastavlja se uređenje Bembaše: Postavlja se i videonadzor

(Foto : F. Fočo). Bembaša će ponuditi nove sadržaje

Piše: F.SABLJICA

26.2.2018

Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, na čelu s direktorom Osmanom Delićem, nakon što je prošle godine donesena odluka da se Bembaša proglasi zaštićenim pejzažom, odmah je krenula u uređivanje i zaštitu ovog vrijednog prirodnog resursa. 

Pet nadstrešnica

Kako nam je kazao Delić, prošle godine postavili su pet nadstrešnica sa stolovima i stolicama, da građani imaju gdje sjesti i odmoriti se, a posebno je zadovoljan što nijedna do sada nije uništena.

- Postavljeno je i deset kamenih klupa, kao i nove korpe, znakovi upozorenja i info-table. U ovoj godini planiramo gradnju dječijeg igrališta, postavljanje novih kamenih klupa i korpi za otpatke duž cijele Darive, kao i gradnju novih nadstrešnica sa stolovima i klupama - kazao je Delić.

On ističe i da je potrebno posebno urediti prostor uz šetnicu te ponuditi nove sadržaje za djecu. Zbog toga će tokom ove godine nastaviti čistiti samoniklo šiblje i grmlje.

Nove nadstrešnice

Uređivanje travnjaka

- Planiramo uređivanje travnjaka, vodotoka rijeke Miljacke, sanaciju postojećeg klizišta i instaliranje videonadzora. S Općinom Stari Grad već smo završili projektnu dokumentaciju za videonadzor i napravili dogovor sa Policijskom upravom o praćenju - naveo je Delić.

 Rijetke biljke, pećine, vodotoci...

Bembaša je proglašena zaštićenim područjem zbog bogatstva rijetkim vrstama biljaka i smatra se endemnim centrom. Odlikuje se visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti te kulturno-historijskih vrijednosti. Prostor Bembaše čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice… Obiluje i hidrološkom raznolikošću, poput votodoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije, a kulturno-historijske vrijednosti su Kozija ćuprija i Šehova korija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.