SARAJEVO

Problemi u Sarajevu: Trotoari okovani ledom, 26 osoba završilo u Hitnoj

( I. Bandić). Klizavo stepenište i u Kranjčevićevoj ulici

Piše: I. BANDIĆ

27.2.2018

Iako je većina centralnih gradskih saobraćajnica i trotoara jučer bila očišćena, mnogi građani zbog poledice su bili na oprezu. Strmi trotoari, uglađeni kameni ivičnjaci i stepeništa u čijoj se blizini nalaze slivnici najčešći su razlog zbog kojeg su neka mjesta ostala bez posute frakcije, koja inače sadrži pijesak i industrijsku so. Zbog toga su mnogi trotoari i stepeništa bili okovani ledom, poput onih u ulicama Kranjčevićeva, Alipašina, Tešanjska, Braće Begić...

Otežano kretanje


Ibišević: Problemi u Starom Gradu

- Većina ulica u gradu je čista i prohodna. Kada su u pitanju padinska naselja poput Bistrika, naročito iznad tranzita, trotoari su svi pod ledom - kazala nam je Nura Ibišević, dodavši da je bilo problema u starogradskim ulicama Berkuša mala, Berkuša velika te Džeka, jer tu ima dosta starijih i bolesnih ljudi.

Kada su u pitanju kućne posjete, snijeg na cesti nije nepoznanica ni za ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS. Vozila Hitne pomoći i jučer su bila u naseljima Bistrik, Velešići, Vratnik, a uprkos poledici i proklizavanju, uspješno su odgovorili na pozive upućene u dispečerski centar.

Adekvatno zbrinuti 

Doktorica Jasmina Hanjalić ističe da je tokom jučerašnjeg dana bio povećan broj pacijenata sa simptomima gripe, ali i onih koji su pali na ulici zbog poledice. 

Hanjalić: Bilo dosta povreda

- Tokom 24 sata imali smo čak 26 pacijenata koji su se javili u Zavod zbog povreda koje su nastale nakon pada na ledu. Bilo je dosta povreda zglobova, ruku, nogu. Također, bilo je i lomova, a svi pacijenti adekvatno su zbrinuti - ističe Hanjalić.

Ramić: 120 ljudi na terenu 

Da su navedene ulice na Bistriku klasificirane kao četvrti prioritet za čišćenje 72 sata nakon padavina, kazao nam je Mirza Ramić, portparol preduzeća „Rad“. Podsjeća da su krajem prošle godine mjesne zajednice na području četiri gradske i općini Ilidža dobile dostatne količine industrijske soli za posipanje.  

- U navedenoj ulici dostavili smo oko 12 do 15 vreća industrijske soli, što je oko 750 kilograma. Kako ne bi došlo do nastajanja poledice, stvaranja leda, mještani bi trebali da iskoriste odnosno pospu tu so do dolaska grtalice - kazao je Ramić.

On podsjeća da se u padinskim dijelovima grada uvijek koristi frakcija koja, uz pijesak, sadrži i mokri rastvor, što je zbog topljenja podložno sapiranju. Diljem grada na čišćenju snijega jučer je bilo angažirano 120 radnika te 40 mašina.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.