SARAJEVO

"Pionirska dolina" radi neometano uprkos niskim temperaturama

Fena

27.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Kapija „Pionirske doline“ i zoo vrta je otvorena za posjetioce. Iz KJKP „Park“ d.o.o. Sarajevo kazali su da bez obzira na niske temperature i hladnoću, ali i snijeg koji proteklih dana pada u Sarajevu, ovaj zoološki vrt radi neometano.

- Sve životinje, i to 53 životinjske vrste, odnosno više od 500 životinja dobrog su zdravstvenog stanja i dobro podnose niske temperature. Sve životinje su na zimskom režimu ishrane, koji je na snazi od novembra, a on podrazumijeva obimniju, kaloričniju i vitaminima i minerali bogatiju ishranu - izjavila je za Fenu stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" d.o.o.Sarajevo Aldijana Hamza.

Po njenim riječima, obezbijeđene su i dovoljne rezerve hrane i vode za sve životinje. Posjetioci koji ovih dana dođu osim u pravom zimskog ambijentu mogu uživati i u dijelu zoološkom vrta u kojem se mogu vidjeti životinje, i to one koje dobro podnose niske temperature i čijem zdravlju hladnoće neće naštetiti, kako uživaju u zimskim „radostima“ u otvorenim dijelovima svojih nastambi.

- Tako posjetioci mogu uživati u prizorima mrkog medvjeda na snijegu, jelena i srna, lama, škotskog goveda, alpaka, klokana i slično. Lav i dvije lavice ovih dana su zatvorene u svojim nastambama i sve dok temperatura ne bude nešto viša neće izlaziti u svoja trkališta na otvorenom - kaže Hamza.

Inače svi objekti imaju adekvatnu termoizolaciju ili grijanje, a radnici po potrebi organiziraju i rad u dežurama tokom noćnih sati, kako bi usljed većih sniježnih padavina pomogli i zaštitili životinje, ali i imovinu.

Postoje i objekti, kao što je majmunarnik sa terarijem u kojem je i tokom ovog hladnijeg perioda moguće vidjeti određene životinje kroz staklene portale, a to su majmuni, zmije, lemuri, merkati, kajmani i slično.

 - Radnici zaposleni u RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt osim brige o životinjama svakodnevno, zbog bezbjednosti posjetilaca, vode računa i o stazama za šetnju i rekreaciju. Sve staze su prohodne, očišćene od snijega i tretirane posipnim materijalom protiv poledice - kazala je Hamza.

Inače, od 1. marta RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt radit će duže, odnosno radno vrijeme ovog rekreativno-zabavnog centra sa zoološkim vrtom bit će od 8 do 18 sati, a radit će i za vrijeme praznika, odnosno u četvrtak.

U ovom mjesecu, ali i sezoni koja predstoji posjetioce očekuje sadržajnija ponuda, a to su prije svega nove životinjske vrste, kao i rekonstruisana dječija igrališta, uređena vještačka jezera i slično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.