SARAJEVO

Povodom Dana nezavisnosti: Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar

Nastupio i hor Srednje muzičke škole Sarajevo

Piše: I. B.

28.2.2018

Povodom Dana nezavisnosti BiH, Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je svečanu sjednicu kojoj su, osim vijećnika i rukovodstva Općine prisustvovale i druge zvanice, delegacije boračkih, kao i udruženja civilnih žrtava rata. Nakon državne himne u instrumentalnoj izvedbi ansambla AKCUS ''Seljo'', zasjedanje je otvorila predsjedavajuća OV Centar Karolina Karačić, nakon čega je odana i počast svim poginulim braniocima i nevinim žrtvama rata. 

- Dan nezavisnosti BiH je prilika da se se prisjetimo svih branilaca i utemeljitelja naše države kojima odajemo dužno poštovanje - kazala je Karačić, podsjetivši na značaj najvažnijeg datuma u novijoj historiji naše zemlje.

Na svečanoj sjednici delegacije su čestitale praznik, uz zaključak kako se većina građana BiH na referendumu opredijelila za budućnost kroz stvaranje suverene i nezavisne države. Da su okolnosti nastanka države bile teške, podsjetila je u ime članova Udruženja ''Forum parlamentaraca BiH 1990'' Rasema Mehadžić. Delegaciju Gradske uprave Grada Sarajeva predstavljao je dogradonačelnik Milan Trivić koji je naglasio da je u refendumskom pitanju izrečena najbolja misao koja je još uvijek veoma aktuelna, te da se i dalje moramo boriti da imamo većinu koja želi suverenu i nezavisnu državu ravnopravnih građana i naroda. Sličnog mišljenja bio je i načelnik Nedžad Ajnadžić.

Naglasio je duboko poštovanje za tadašnji saziv Skupštine Republike BiH iz 1992. godine koji je donio mudre ali i hrabre odluke. Također, Ajnadžić i prisutni građani, đaci, te predstavnici udruženja, zahvalili su se svima onima koji su učestvovali u stvaranju države Bosne i Hercegovine i za to su dali živote. Konstatirano je da je Dan nezavisnosti, uprkos osporavanjima, ipak sve draži građanima BIH.

- Općina Centar je lokalna zajednica koja ima ambiciju da bude dobar primjer kako se njeguje multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor, i matrica kako treba izgledati evropska BiH – poručio je Ajnadžić, dodavši kako državu treba stalno izgrađivati po mjeri svih njenih građana, te je što brže gurati da bude dio suverenog evropskog prostora.

Članovi hora Srednje muzičke škole Sarajevo izvedbama numera ''Mojoj dragoj BiH'' i ''Zemljo moja'' uveličali su svečanu sjednicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.