SARAJEVO

"Najteže mi je što se ne mogu igrati sa svojom Nadijom"

Uprkos svemu, Eminna Mirna je pozitivne naravi, što je na neki način i održava u životu

Avaz.ba

1.3.2018

Stara mudrost kaže: Zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Eminni Mirni Fejzovich-Spahić iz Sarajeva 2001. godine dijagnosticirana je multipla skleroza, a Eminna Mirna učinila je sve da svoj život ni u jednom trenutku ne podredi bolesti.

Dolazak djeteta

Struka je govorila “ne” majčinstvu, ali je ona prije dvije godine postala majka preslatke djevojčice Nadije, i ne samo to, godinu prije je na Izboru Miss Colours International odnijela titulu prve pratilje. Iza nje je dugih 17 godina života i borbe sa multiplom sklerozom, koju zovu i bolest s hiljadu lica. I njena priča može biti motivacija svima onima koji se u životu suočavaju s ovakvim ili sličnim dijagnozama, padovima i teškim epizodama. Jer, nikad ne učimo od slabih, uvijek učimo od boraca i jakih.

- Nije se preporučivala trudnoća pod takvom dijagnozom, ali sam još tada govorila da se neću odreći majčinstva sve dok sam pri pameti. Tad sam rekla da će se vidjeti šta će Svjetska zdravstvena organizacija preporučivati u vezi sa multiplom i trudnoćom. Danas se trudnoća podržava, čak i preporučuje. Doktori s Neurološke klinike, Odjela neurofiziologije UKCS davali su mi veliku podršku – kaže Eminna Mirna.

Iako tokom trudnoće nije imala značajnih zdravstvenih problema, nakon porođaja, multipla se ponovo vraća u njen život u starom obliku.

- Dolazak djeteta prilično je promijenio ili barem ublažio moje zdravstvene tegobe. No, kad je Nadija imala tri mjeseca, ponovo sam otišla u bolnicu s visokom temperaturom, tada mi je otkrivena bakterija Ešerihija koli. Uspjeli su to sanirati na Neurologiji, gdje mi je i druga kuća. Prošle godine, 13. juna, doživjela sam moždani udar, čije posljedice još pokušavam sanirati – govori Eminna Mirna. 

Duple slike

Dodaje kako joj najteže od svega pada to što se ne može igrati sa svojom djevojčicom onako kako bi željela. No, uprkos svemu, Eminna Mirna je pozitivne naravi, što je na neki način i održava u životu.

- Sumnjala sam na multiplu sklerozu pet godina prije postavljanja dijagnoze, ali mi niko nije vjerovao da nešto nije uredu sa mnom. Simptomi koje sam imala, bili su treperenje pred očima, pojavljivanje duplih slika, ispadanje stvari iz ruku bez ikakvog razloga, zapinjanje tek tako, izvrtanje zglobova – kaže ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.