SARAJEVO

Konaković bi mogao biti smijenjen 9. marta

Izostanak podrške premijeru već se odrazio na rad Vlade, rekao Kazazović

Vlada KS: Ministri na posljednjoj sjednici nisu podržali premijera

Piše: A. TABAK

2.3.2018

Na sjednici Skupštine KS koja će biti održana u ponedjeljak bit će određen datum sjednice na kojoj bi trebalo biti izglasano nepovjerenje, odnosno smjena premijera Elmedina Konakovića. Kako saznaje „Avaz“, premijer bi trebao biti smijenjen 9. marta. Proceduru smjene pokrenuo je Klub poslanika SDA u Skupštini, a nakon što je Konaković napustio tu stranku zbog raznih unutarstranačkih sukoba.

 Ministri suzdržani 

Smjena Konakovića gotovo je izvjesna, a posebno nakon posljednje sjednice Vlade, na kojoj je premijer ostao usamljen kad je inicirao smjenu Skupštine preduzeća ZOI '84, a zatim i direktora te firme Midhata Hubijara. Konaković je, međutim, sam glasao za, a svi prisutni ministri bili su suzdržani.

To je dodatno narušilo atmosferu u Vladi, koju su neki od ministara okarakterizirali kao vrlo mučnu.

- Kada je riječ o strankama iz opozicije, dio stranaka će glasati za smjenu Konakovića, dok će dio biti suzdržan, zajedno s Mirsadom Pindžom i ostalima. Međutim, Predrag Kojović javno je rekao da to nije njihova vlada i da su glasali protiv nje. S njima ili bez njih, odluka o smjeni trebala bi imati većinu - rekao nam je izvor iz Skupštine.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić (SDA) osvrnuo se na posljednju sjednicu Vlade, istaknuvši da je Vlada nakon toga ostale tačke dnevnog reda razmatrala kao i do sada te da su se odluke donosile jednoglasno. Lukić je istaknuo da će se „rad Vlade prilagoditi u odlukama Skupštine, koje će uslijediti naredne sedmice“.

 Nema većine

S druge strane, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović (SDA) smatra da se izostanak podrške premijeru na posljednjoj sjednici već odrazio na rad Vlade te da politika ima direktan utjecaj na njihov rad. Ministar kaže da postoji većina da se smijeni Vlada, ali da nema većine za imenovanje nove.


Rađo: SBB je motor Vlade

Dževad Rađo, šef Kluba poslanika SBB-a u Skupštini KS, kazao je da se u ovom slučaju radi o frakcijskim borbama unutar SDA, koje za rezultat imaju podjelu.

- Što se tiče SBB-a, mi smo bili motor ove vlade do sada i bit ćemo i nadalje. Sve krucijalne promjene su išle preko resora u ministarstvima kojima upravljaju ministri SBB-a. Prema raspodjeli odgovornosti, mi smo svoj dio posla časno i pošteno uradili i radit ćemo i dalje - rekao je Rađo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.