SARAJEVO

Muzur tvrdi da su svi mogli aplicirati, a posao dala djeci svojih saradnika

A. NALO

3.3.2018


S dolaskom nove direktorice Azre Muzur na čelo preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) nije se prestalo s dosadašnjom praksom nepotizma, odnosno zapošljavanja stranačkih kadrova, rodbine uposlenika, pa čak djece nekih direktora, vozača... A upravo se to najviše spočitavalo bivšem direktoru Neziru Hadžiću.  

Veliki propust  

S novim zapošljavanjima upoznat je te je i javno o tome progovorio premijer KS Elmedin Konaković, koji je i doveo Muzur na tu poziciju kao stručnjaka „bez mrlje u karijeri“. No, za razliku od ranijih slučajeva, premijer nije reagirao.  

- Planirano je zapošljavanje 111 ljudi na period od 12 mjeseci, odnosno do novembra ili decembra 2018. godine. Do sada je u dva navrata primjeno 17 i 27 radnika, i to na osnovu pristiglih aplikacija, shodno potrebnim zanimanjima. Potreban inžinjerski kadar nismo mogli osigurati iz pristiglih aplikacija - kazala je Muzur.

Prema njenim riječima, komisija je razvrstala pristigle aplikacije, njih 600, u 14 grupa, shodno školskoj spremi i vrsti škole, i u okviru tih grupa na zaposlene i nezaposlene.

- Izbor se vršio iz grupe nezaposlenih, u zavisnosti od potrebne vrste škole i stepena školske spreme. Pravo na apliciranje imali su svi koji su imali potrebu za zaposlenjem. Izbor se vršio na opisani način, a ne po tome ko je čije dijete. U opisanom procesu niko nije zapošljavan preko ''štele'' - pojasnila je direktorica.

 Zamjerke Upravi  

No, to nije jedino što Sarajlije zamjeraju novoj Upravi. Ogorčeni su, kako kažu, na dnevne redukcije, pa čak i u danima vikenda, kada im je voda najpotrebnija. S druge strane, direktorica ViK-a smatra da se njenim dolaskom na čelo ovog preduzeća promijenilo mnogo toga nabolje.

Kao uspjeh navodi povećanje naplate, utvrđivanje manipulacija na sistemu, dokumentiranje krađa vode i poduzimanje mjera, smanjenje obaveza prema dobavljačima, pa čak i ukidanje dnevnih i noćnih redukcija.


Otklonjeno 1.450 kvarova  

Kako ističe Muzur, do sada su ekipe preduzeća ViK-a otklonile oko 1.450 kvarova. Tvrdi da većih kvarova na ulicama nema te da ih se dnevno prijavi do 20.


Muzur: Pristigle aplikacije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.