SARAJEVO

Stari Grad Sarajevo: Na At mejdanu nikao divlji parking!

At mejdan: Sat parkinga naplaćuju dvije marke

N.ĆOSIĆ

6.3.2018

Zbog prebukiranosti postojećih parkinga i dok se čeka početak gradnje podzemne garaže prekoputa Vijećnice, građani i gosti Starog Grada snalaze se na različite načine - vozila ostavljaju na trotoarima, u sporednim ulicama, ispred prodavnica... Ima i onih koji ovakvu situaciju zloupotrebljavaju pa čak uzurpiraju i javne površine, koje preko noći pretvore u parking.  


 Pokrenuta inicijativa 

Jedan takav nedavno je osvanuo u blizini parka At mejdan, gdje su postavljene naplatna kućica i rampa. Sat parkiranja naplaćuje se dvije marke. Ovaj problem na sjednici su problematizirali i pojedini vijećnici. Vedran Grebo pokrenuo je inicijativu da se vijećnicima dostave podaci o tome s koliko parkinga raspolaže Općina Stari Grad, koliko novca od iznajmljivanja prostora ide u budžet te koliko je nelagalnih.

- Očigledno je da vijećnici nemaju te podatke. Općina parkinge dodjeljuje sama i kako želi. Ovaj parking na At mejdanu nalazi se na području zaštićenog nacionalnog spomenika i nije mi jasno kako je tu neko postavio rampu i naplatnu kućicu – rekao je Grebo.

Na pitanje vijećnika ko gazduje parkingom na At mejdanu, predstavnici nadležne općinske službe na sjednici su kazali da nisu upoznati s tim da na toj lokaciji uopće postoji takvo nešto.


Jezgro grada  

Starogradski vijećnik Almedin Miladin naglasio je da je situacija sa parking-mjestima u Starom Gradu sramotna, jer je Baščaršija ipak turističko jezgro grada i da bi trebalo naći trajno rješenje. Dodao je da Općina mora utjecati na to da se broj divljih parkinga smanj.

Riječ građana


Husein Đapo

Nisam upoznat da ovdje postoji parking. Evo, sad tek vidim ovu naplatnu kućicu, a živim na ovom području. Nisam siguran ni da li vlasnici imaju dozvolu za rad, jer se ovdje nisu ostavljala vozila. 

Mersida Zukić

Općina Stari Grad, generalno, ima problem s nedostatkom parkinga. Ipak se radi o najposjećenijem dijelu grada. Koliko znam, na ovoj lokaciji donedavno je bio dječiji park s rekvizitima.


Adnan Halilović

 Iako nisam vozač, primjećujem da gradu sve više nedostaje parkinga. Ljudi su primorani ostavljati vozila po trotoarima. Bila bi šteta da se ovaj prostor za uživanje oduzme građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.