SARAJEVO

Ademaj: Otvorenje odjela pedijatrije je nužnost

A. NALO

6.3.2018

Otvorenjem odjela pedijatrije u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” tokom ove godine, a koji nikada do sada nisu imali, znatno će se rasteretiti Pedijatrijska klinika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS). Ona je trenutno jedina koja zbrinjava djecu, kazala je za “Dnevni avaz” Zilha Ademaj (SBB), ministrica zdravstva Kantona Sarajevo.  

Organizirati dežure  

- Za formiranje i adaptaciju takvog odjela potrebna su znatna novčana sredstva, prema procjenama skoro 2.100.000 KM. Osim toga, treba osigurati potrebni broj novog kadra, odnosno sestara i ljekara, što je možda veći problem nego što su finansije, jer je, generalno, manjak pedijatara. Bolnica trenutno ima samo dva. Oni će uskoro završiti specijalizaciju tako da je potrebno zaposliti još tri kako bi se moglo organizirati dežurstvo tokom 24 sata – rekla je Ademaj. 


  Za plaće i lična primanja tih pedijatara potrebno je skoro 500.000 KM na godišnjem nivou. Taj program bit će upućen Vladi KS i, kako ističe ministrica, nema nikakve sumnje da on neće biti podržan.  
 Zakonska obaveza  

- Bolnica i Vlada KS zajedno će se angažirati da osiguraju novac za opremanje i sve što treba, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS trebao bi na sebe prihvatiti obavezu da finansira taj kadar – ističe Ademaj.

 

Prema njenim riječima, otvorenje odjela pedijatrije je nužnost, jer Klinički centar ne može zadovoljiti sve potrebe za zbrinjavanjem djece na Pedijatrijskoj klinici. Osim toga, Opća bolnica i prema zakonu treba da ima takav odjel, čime će steći uvjete da postane kantonalna. 

 

Razvijanje svih disciplina  

Prema riječima ministrice, Opća bolnica širi sadržaje i njen direktor Zlatko Karvić ima viziju da ona postane kantonalna. To znači da se i ostale specijalističke discipline moraju razvijati, jer se u ovoj ustanovi iz dana u dan povećava broj pacijenata i iskorištenost kapaciteta. Također, Klinički centar opredijelio se da se bavi isključivo tercijarnom zdravstvenom zaštitom tako da Opća bolnica mora ojačati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.