SARAJEVO

U Starom Gradu prijete zaraze

Blato i fekalije slijevaju se prema kućama

Piše: N. ĆOSIĆ

6.3.2018

U naselju Trčivode, općina Stari Grad, glavna kanalizaciona cijev pukla je prije nekoliko dana. Fekalije, blato i prljavština svakodnevno se slijevaju prema kućama, a smrad koji se širi, kako kažu mještani, nesnosan je. Zbog toga strahuju od zaraza.

 Alarmantna situacija

Prema riječima Samire Alić, koja u ovom naselju godinama živi s porodicom, Općini su se obratili još u decembru prošle godine.

- Zvali smo Općinu, Civilnu zaštitu i preduzeće „Rad“, svi su izašli na teren i ustanovili da je situacija alarmantna i da je neophodna sanacija. Ali na tome je sve ostalo. Fekalije se spuštaju zidom, kupimo ih lopatom, teku kao potok, slijevaju nam se u dvorišta, a širi se nesnosan smrad - kazala je Alić.

Problem sa starim kanalizacionim cijevima je vrlo čest u Starom Gradu. Tri kuće su u opasnosti od fekalnih voda, a četvrta, stara, počela je da se urušava te, kako Alić naglašava, samo je pitanje dana kada će se srušiti na ostale stambene objekte.

 Najveći strah

- Jučer smo cijeli dan čistili lopatama fekalije da nam ne bi prodrle u kuću. Možemo se zaraziti, dobiti neku bolest. Toga nas je najviše strah - kazala je Emina Alić.

Ne ulažu u padinska naselja

- Općina najmanje ulaže u padinska naselja. Problemi svih padinskih naselja su klizišta, dotrajale kaldrme, stare kanalizacione cijevi, neredovan prijevoz te neredovan odvoz smeća - dodala je Samira Alić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.