SARAJEVO

Lopovi ponovo u akciji: Ne nasjedajte, niko ne mjeri zračenja po stanovima!

Ilustracija

A. ČENGIĆ

7.3.2018

Dobar dan, zovem iz Zavoda za statistiku, u pola pet će vam na adresu doći naš čovjek radi mjerenja zračenja u stanu. I tačno u 16.30 sati na adresu dolazi izvjesni Aladin, koji kaže da radi za Zavod. Na pitanje Sarajke ima li iskaznicu, odgovara da ima, ali da on ustvari radi za firmu koju je Zavod angažirao radi mjerenja. Na insistiranje Sarajke o imenu firme, zašto baš ona, koja je svrha mjerenja, izvjesni Aladin joj odgovara "nema veze, razmislite pa nam se javite, doviđenja".

Dvije prijave

Ukratko, ovako je tekao razgovor koji je Sarajka detaljno opisala na svom Facebook profilu. Naime, na osnovu komentara, moglo se zaključiti da je riječ o prevari i poznatoj metodi koju lopovi koriste kako bi izvidjeli da li u stanovima ima vrijednih stvari.

Da je riječ o prevari, uvjerili smo se na osnovu odgovora koje smo dobili od Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, Federalnog zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH. Niko od navedenih ne radi ovu vrstu istraživanja.

S ovim problemom upoznati su u Kantonalnom zavodu, gdje nam je rečeno da su dobili dvije prijave.

- U okviru naših poslovanja mi ne provodimo ankete, to nije u našoj nadležnosti. Statistika je papirni posao i mi prikupljamo podatke. Naše ekipe ne izlaze na teren, a pogotovo ne ulaze građanima u stanove - kazao je za "Avaz" direktor Kantonalnog zavoda Timur Gadžo.

Obavezna akreditacija

Iz Federalnog zavoda smo dobili odgovor da oni trenutno ne provode niti jednu statistiku, a sve buduće analize bit će javno objavljene na njihovoj stranici.

- Mjerenje zračenja u stanu? Ma ni govora, mi se time ne bavimo. Svi koji rade istraživanja, provode ankete bilo koji zavod da je u pitanju mora dobiti akreditacije. Također, svako to istraživanje bude javno objavljeno na stranicama, a obavijeste se čak i općine. Sigurno je riječ o prevarama kojih je, nažalost, sve više – rekli su nam iz Agencije za statistiku BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.