SARAJEVO

Kome smeta da park Hastahana nosi ime Nijaza Durakovića

Park Hastahana treba da nosi ime po rahmetli prof. dr. Nijazu Durakoviću

A. NALO – A. TABAK

10.3.2018

Općinsko vijeće Centar usvojilo je još u maju prošle godine inicijativu da se park Hastahana na Marindvoru preimenuje u “Trg prof. dr. Nijaza Durakovića”. No, do danas ta odluka nije povedena u djelo i nikad se nije pojavila pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo radi potvrđivanja.

Završena procedura

Taj vakuum uveliko koriste i u samoj Općini Centar te u svim dopisima koje šalju medijima, i dalje pišu park Hastahana.

Potvrdio nam je to i vijećnik Sulejman Haljevac (SBB), koji je i podnio inicijativu za izmjenu naziva parka.

HALJEVAC: Podnio inicijativu

- Ta je odluka odavno izglasana na sjednici Vijeća, s tim da unutar parka budu napravljena još četiri parka s fudbalskim, košarkaškim, odbojkaškim terenom, ciciban igralištem te jednom fontanom. No, kad smo to proslijedili Kantonu, tu je došlo do blokade. Nermin Bjelak, predsjednik Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti u KS, nikako, naime, da to uvrsti na dnevni red kako bi se procedura završila – rekao je Haljevac.

Sazvati sjednicu

RAĐO: Istrajati do kraja

- Čim oni to završe, onda se to upućuje Kolegiju, a potom se stavlja kao tačka dnevnog reda na sjednicu Skupštine. Predsjednik Bjelak trebao je do sada sazvati sjednicu kako bi se o tome raspravljalo. Ja sam to potencirao i na Skupštini, a i dalje ću insistirati na tome da se ta Komisija sazove – rekao je Rađo.

Bjelak: Nisam imao kvorum

Nermin Bjelak, predsjednik Komisije, kazao je da je inicijativa prije mjesec stigla u skupštinsku službu.

- Pokušavao sam da zakažem sastanak, ali nisam imao kvoruma. Čim se steknu uvjeti, obavezno moramo podržati tu inicijativu, koju je predložilo Općinsko vijeće Centar – rekao je Bjelak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.