SARAJEVO

Tradicionalni planinarski uspon na vrh Trebevića: Umjesto 100 bilo 214 žena!

I. BANDIĆ

12.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U organizaciji Planinarskog saveza Kantona Sarajevo i Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, u povodu 8. marta jučer je za dame održan tradicionalni uspon na vrh Trebevića.

Lijepo druženje

Prema riječima Dijane Mandžo iz PS KS, ovo je već tradicionalna manifestacija koja se organizira u povodu Dana žena, a jučer je zabilježen rekordan odziv.

- Odazvalo se 214 žena i možemo reći da je ova akcija uspješno odrađena, jer smo se uspjeli popeti do najvišeg vrha Trebevića, Sofe. U planinarskom domu dočekao nas je planinski grah, a druženje smo nastavili uz čaj - ističe Mandžo dodajući kako je pohod ipak bio naporan manjoj grupi učesnica koja je morala odustati.

Planinarsku turu su „budnim okom“ pratili i muški pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo zajedno s kolegama iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo. Na male prepreke, osvrnuo se sekretar Stanice Husein Šabić.

Led i snijeg

- U smislu leda i snijega, put do vrha bio je malo potežak pa je značila i muška podrška iz GSS-a. Ipak, sav posao samostalno su odradili ženski vodiči. Po dolasku, učesnice pohoda dobile su karanfile – dodaje Šabić.

Također, Šabić poručuje da su, u najmasovnijem usponu do sada, učestvovale i gošće iz Splita i Makarske, kojima će ova planinarska tura sigurno ostati u lijepom sjećanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.