MARINDVOR

Sarajevo: Spomen-ploča Suadi i Olgi na restauraciji

D. K.

13.3.2018

A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz

Spomen-ploča na Mostu Suade i Olge, posvećena prvim žrtvama opkoljenog Sarajeva, nije nestala, već je odnesena na restauraciju zbog dotrajalosti i oštećenja. Ova informacija, objavljena na službenim stranicama Grada Sarajeva, odagnala je zabrinutost građana koji su u večernjim satima primijetili da je na mostu nema.

"Gradska uprava Grada Sarajeva izdvojila je sredstva za restauraciju spomen-ploče na Mostu Suade i Olge. Zbog dotrajalosti i oštećenja, ploča će danas biti privremeno skinuta te nakon sanacije, vraćena krajem ovog mjeseca", kaže se u saopćenju Gradske uprave.

Grad Sarajevo preuzeo je obavezu da obnovi ovo spomen-obilježje posvećeno našim heroinama Suadi i Olgi, jednima od prvih žrtava agresije na naš grad, dodaje se u saopćenju.

Saopćenje Gradske uprave ( Screenshot)

Na mjestu gdje je do sada stajala spomen-ploča, večeras se nalazi samo cvijeće. To je vjerovatno nagnalo neke građane da taj slučaj prijave policiji.

Kontaktirali smo i MUP Kantona Sarajevo (KS), iz kojeg su nam potvrdili da su dojavu o nestanku ploče zaprimili u 19.25 sati.

- Urađen je uviđaj i radimo na pronalasku lica koja bi se mogla dovesti u vezu s nestankom spomen-ploče - rečeno nam je u Operativnom centru MUP-a KS, iz kojeg su naveli da im se nisu javljale osobe iz nadležnih institucija kako bi im eventualno pojasnile o čemu se zapravo radi.

Most Suade i Olge povezuje dvije obale rijeke Miljacke u sarajevskom naselju Marindvor.

Ime je dobio po Suadi Dilberović i Olgi Sučić koje su na tom mjestu hicima iz snajperskog oružja ubijene 5. aprila 1992. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.