OSCE

Sejdić: Rome na području KS tišti velika stopa nezaposlenosti

Arhiv

Fena

19.3.2018

Kako bi iznašli sistemsko rješenje za izazove s kojima se suočavaju Romi, a to su obrazovanje, zdravstvena zaštita, zapošljavanje, te stambeno zbrinjavanje, Misija OSCE-a u BiH je u ponedjeljak organizirala okrugli sto o položaju Roma u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici OSCE-a, općina, centara za socijalni rad, kantonalnih ministarstava, te romskih udruženja, ukazali su na važnost podizanja svijesti kantonalnih organa vlasti, entitetskih, ali i državnih, o položaju Roma.

Mentor za pitanje Roma pri Misiji OSCE-a Dervo Sejdić kazao je da je OSCE radio istraživanja na osnovu kojih je zaključeno da je potrebno pružiti pomoć institucijama u KS, izgraditi strategiju rješavanja problema Roma.

- Ono što Rome na području KS tišti je veliki broj nezaposlenih, a to za posljedicu ima otežano školovanje djece, zdravstvenu zaštitu, kao i socijalno i stambeno zbrinjavanje, jer Romi nemaju svoja građevinska zemljišta – kazao je Sejdić.

Podsjetio je da EU kroz svoju socijalnu platformu za Rome 2020. godine nalaže BiH da kreira politike i da ih budžetira, kao i da sagleda finansijske potrebe, te najavio da će uskoro biti održana i donatorska konferencija za zapadni Balkan, posvećena Romima, i očekuje da će EU izaći sa svojim fondovima prema BiH za rješavanje tih problema.

- Želimo da podignemo svijest kantonalnih lokalnih vlasti o problemima Roma, da zajedno s njima vidimo koje su to potrebe i da tražimo rješenje kako pomoći. S obzirom na to da je romska populacija u BiH rizična populacija u smislu socijalnih potreba, direktor JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo Adnan Podžo kaže da su i korisnici usluga Centra kao svi članovi društva koji su u stanju socijalne potrebe.

- U Centru za socijalni rad ne postoji razlika po nacionalnoj, rodnoj ili bilo kojoj pripadnosti, a usluge se pružaju u vidu toplog obroka, jednokratne ili izuzetne novčane pomoći za liječenje. Te usluge su dostupne svim građanima KS – kazao je Podžo.

Na današnjem okruglom stolu učesnici će razmijeniti informacije o zabilježenim slučajevima diskriminacije i problemima s kojima se svakodnevno susreću u romskim zajednicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.