OBRAZOVANJE

Sarajevo: Elektronski dnevnik od septembra obavezan u osnovnim školama

Fena

21.3.2018

Kao dio kontinuirane informatizacije obrazovanja u Kantonu Sarajevo, od septembra će biti obavezan elektronski dnevnik u osnovnim školama - najavio je danas ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović.

Predstavljajući rezultate dosad realiziranih projekata, potcrtano je kako su škole skijanja i plivanja postale zvanični dio nastavnog plana i programa osnovnih škola.

Kazazović je posebno naglasio važnost interne i eksterne evaluacije koja će od ove školske godine biti anonimno provođena u osnovnim školama i gimnazijama, s ciljem provjere znanja u svrhu sistemskog unapređenja odgojno-obrazovnog procesa.

Resorno ministarstvo, kako je objasnio, provodi modernizaciju obrazovanja u skladu s evropskim standardima, što podrazumijeva visok nivo informatizacije.

- Razvija se digitalna pismenost nastavnog kadra, kao i njihove digitalne kompetencije, uvedeni su engleski jezik i informatika od prvog razreda osnovne škole, i ove godine predstoji osnovnoškolcima online upis u srednje škole - naglasio je.

Koordinatorica projekta "Škola plivanja" Damira Vranešić-Hadžimehmedović naglasila je da je osnovni cilj edukacija o elementarnom plivanju djece mlađeg školskog uzrasta kroz treći čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školi.

Također je kazala da će "Škola plivanja" biti realizirana tokom aprila i maja, te da se očekuje da će kroz obuku proći više od četiri hiljade sarajevskih mališana.

Predsjednica Komisije za izradu teksta Pravilnika o internoj i eksternoj evaluaciji Azra Nizić istaknula je da prvi put u KS postoji jedinstvena baza pitanja za provjeru znanja iz općeobrazovnih predmeta, što će omogućiti kontinuirano praćenje usvajanja nivoa znanja, te pružiti povratnu informaciju ne samo o reproduktivnom znanju nego i o sposobnosti učenika ka višim kognitivnim nivoima.

Na taj način će se, dodala je, neovisno provjeravati i sam plan i program, njegov obim i korelacija sadržaja, te provodljivost i upućenost na učenike.

- Važno je naglasiti da se bodovi iz ovih anonimnih testova ni na koji način ne mogu pretvoriti u ocjenu niti na bilo koji način utječu na zaključnu ocjenu - kazala je Nizić, te dodala da učenici koji u školskoj 2017./2018. pohađaju srednju školu za stručno obrazovanje i obuku nisu uključeni u internu evaluaciju, već samo gimnazije - istaknula je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.