POSJETE

Stotine hiljada turista obilaze Tunel spasa

Ove godine planirano otvaranje novih 100 metara tunela za posjetioce, rekla Ćuzović

Veliki broj osnovaca u posjeti Spomeničkom kompleksu ( S. Saletović)

Piše: A. T.

21.3.2018

Ratni tunel, koji je tokom opsade grada bio jedina veza Sarajeva sa svijetom, danas je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija. Samo prošle godine Tunel spasa obišlo je 130.000 posjetilaca kako iz regiona, Hrvatske i Slovenije tako iz svih krajeva svijeta.   

Izloženi brojni eksponati

Historija grada

Ekipa „Avaza“ jučer je posjetila Spomenički kompleks Tunel D-B, gdje nas je dočekala Belma Ćuzović, kustosica za muzejske postavke. Ona je istaknula da ove godine planiraju otvaranje novih 100 metara tunela za posjetioce te da je u toku prikupljanje potrebnih dozvola i saglasnosti.

U obilasku tunela naša ekipa jučer je zatekla grupu turista iz Turske. Adnan Kisakurek kazao nam je da mu je želja bila posjetiti ovaj tunel i saznati nešto više o historiji grada tokom ratnih dešavanja.

- Hodao sam tunelom nekih 10 metara i bilo je teško. Ne mogu ni zamisliti kako je bilo ljudima u tom periodu proći kroz čitav tunel - kazao je Kisakurek.

Veliki broj osnovaca također smo zatekli u tunelu kako radoznalo razgledaju brojne predmete u okviru stalne postavke iz ratnog perioda. Posjetu su iskoristili i da bi pogledali film koji govori o opsadi Sarajeva i životu građana te snimke kopanja tunela.

 Vrijeme opsade


Ičanović: Dopao mi se film

Merjem Ičanović, učenica Devete osnovne škole iz Rakovice, kazala nam je da je došla sa svojim školskim drugarima da bi saznala nešto više o tunelu, kao i o tome šta je bilo u Sarajevu za vrijeme opsade.

- Izložena postavka i film, osim tunela, najviše mi se sviđaju. Smatram da svi trebaju doći ovdje jer imaju šta pogledati - rekla je Ićanović.


Bećirević: Prva posjeta

Almira Bećirević, također učenica, kazala nam je da joj je ovo prva posjeta te da je lijepo vidjeti stvari kojima su se ljudi služili tokom agresije.

 Projekt „Oni su tunel“ 

Spomenički kompleks Tunel D-B realizira i projekt „Oni su tunel“, u okviru kojeg prikupljaju svjedočanstva svih graditelja tunela te na taj način prave arhiv o ljudima koji su učestvovali u izgradnji. Zanimljivi sadržaji planirani su za Evropsku noć i Međunarodni dan muzeja, 19. maja, u Tunelu D-B, gdje posjetioce očekuje zanimljiv program kakav do sada nije viđen u Spomeničkom kompleksu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.